Aku Tertipu akhirnya

9:34 AM


Assalamualaikum .

Hello =)


Aduhhh sakit hati ni tuhan jer tahu..hishhhh...citernyer camni..ari selasa pagi minggu lepas..hp aku menjerit2..

Pemanggil : Heloo..boleh sy bercakap dengan cik fiza?

Aku : Yea sy bercakap

Pemanggil : Sy Nor membuat panggilan dari syarikat LinkClub..Tahniah la..Cik fiza terpilih dalam cabutan bertuah yang cik fiza buat minggu lepas masa hari belia kt putrajaya hari tu..dapat pakej percutian ke mana2 jer cik fiza boleh pilih sendiri.

Aku : (diam kejap..nak ingat balik name syarikat tu)..oooo yea..yea..ehh betul ker??

Pemanggil :Yea..bla..bla..bla..(si nor ni xplain kt aku)..tapi boleh tak cik fiza bg kat sy no yg ader kat kad debit maybank cik fiza..n tarikh luput dia bila..n bla..bla..bla..

Aku : ooo..kejap sy tengok.. (aku dah blurr..ikut jer..dia mintak no.bagi jer..cissss)..no dia..bla..bla..bla..

Pemanggil : ok kalau camtu..sebelum pakej ni di pos ker alamat cik fiza..cik fiza kene daftarkan diri dlu dgn syarikat ni..dan bayaran pendaftaran ialah RM299..ok x??

Aku : Eh..ader bayaran jugak ker??ishhh kalau camtu..sy xleh nk agree lg sebab nk kene tny hsband la dlu..huwawawa..

Pemanggil : ohh ye ker?? tp cik..bayaran ni sekali jer seumur hidup..yang lain kita tanggung...kalau cik bersetuju sy akan potong terus dr akaun cik sekarang..

Aku : ehhh nanti dlu..jangan buat ape2 pemotongan lg..petang nanti sy call balik untuk comfirkan..so u JANGAN POTONG lg...ok..

Pemanggil : ok la kalau camtu..nanti dalam pukul 3 cik call sy balik yea..

Aku : ok..bye.



Panggilan diputuskan..aku pun masa tu memang tak terpikir apa2..tak terpikir yang dia boleh guna nombor kad aku yang dia ambil tadi untuk potong terus duit dalam bank aku.. *suci sgt lagi jiwa time tu

Petang tu dalam kete dengan Husband..aku pun citer la kt dia..citer la yang aku bagi no kad ape sumer..pastuuu...apa lagi..kene marah la..rupe2nya..dengan hanya nombor kad tu jer dia boleh ambik terus duit aku tanpa perlu nak tekan apa2 pin pun..hampehhhsss..teramat hampehhh...aku dah risau giler dah..pastu call bank..bank kata kalau dah bagi nombor kad memang bahaya..dia akan guna cara mcm kad kreadit..aduhh..jalan terbaik.draw kan semua duit yang ader dalam bank..so aku pun cepat2 cari bank n keluarkan semua duit..sampai jer atm..fuhhh lega..duit still ader..tp yang herannya lebih plak duit yang ada ni..mana datangnya??ermmm biar lah..then..pastu..tet..tett..dia call lg..kali ni husband yang jawab,



Pemanggil : Hello..cik fiza

Husband : tak..dia xde..dia keluar..kenapa?

Pemanngil : mcm ni..( dia pun citer la mcm yg dia citer kat aku )..bla..bla..

Husband : ok xpe terima kasih jer..kalau kene buat bayaran..kami xnak pakej tu..u xpayah nak tanya dia..sebab memang kami xnak..bye..

Pemanggil : ok la en kalau camtu..bye..


Esoknye...............


Masuk ofis terus nak cek dalam maybank2u..yer la..nak cek la mana datangnya duit yang lebih tu..belek punye belek..aikkk..ader duit masuk sampai RM482.20.?? duit aper ni???pastu baru terpikir..jangan2 ni duit OT aku tak??tapi OT aku bagi suh masukkan dalam CIMB..nape masuk dalam maybank plak??.pastu cek2 lagi ader pemotongan RM299....argghhhhhh..siasat punye siasat...rupa2nye..admin aku dah masukkan duit OT aku dalam maybank...dan duit yang aku draw semalam yang kata terlebih tu rupa2nya duit lebihan OT aku selepas dipotong oleh si Nor tu..arghhhhhhhhhh..rase tetibe jer nak jadi singa nak pegi terkam minah tu..sakit hati tak terkata..

Jalan seterusnya aku pegi la maybank tukar kad baru..(xpasal2 tambah keje plak..pegi situ sini)...then aku call si nor tu..banyak kali call masuk voice mail..tp last2 dia call aku balik..ape lg..mengamuk la aku..then dia dengan sopannye cakap..cik fiza semalam sy dah voidkn balik duit yang kami potong tu..means dia akan masuk balik dalam akun cik fiza..maybe dalam masa seminggu..entah la..aku nak percaya ker tak..tapi kalau duit tu tak masuk jugak..tahu la ape aku nak buat.....tapi banyak kali dia call cakap dia masukkan balik duit tu..so aku cam percaya pun ader..ermmm apa pun tengok jer la nanti..ader rezeki..ader la..i'allah.. 


Tragis tak kisah aku kene tipu dan terpedaya ???hahaha, Next time aku akan lebih hati-hati . Jadikan hal ni sebagai pengajaran -.-


UPDATE : Aku dah dapat balik duit tu :) Lepas 2,3 hari aku cek betul dia pulangkan balik . Tu pun lepas aku ugut nak guna saluran undang-undang .huhu . 



You Might Also Like

1 Adam Hawa Comel

  1. So dear, dapat tak duit tu? Sorry..baru baca..huhu tapi curious nak tahu sebab saya pun terkena jugak T_T tahun 2011 jugakkk

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤

Follow me on IG !

Like us on Facebook