Bila Kelate di Key El kan


Assalamualaikum .

hi lalink !

Entry suka-suki-suki-suka :)

Bila ayat kelate di gaul dgn bahasa Key El , huhu .. ni la jadinya
0__________0

1.knape awak selalu KOSEK  saya.. 
2.SEREK  dah hujan....
3.Kenapa awak KORAN  buku saya....
4.Baju saya PETIK SAWO  la awak..
5.Demam awak dah SIA  ker?
6.Abang..mintak PLETIN  satu..nak minum air ni.
7.Alamak..lupa nak tukar SAMPUL  bantal ni?
8.Alamak lauk semua dah habis..tingal telur jer KOLEK-KOLEK...
9.kaki saya MENYENTAK  la..boleh tak tolong urutkan...
10.Mak cik..KAKAH  sup ader?
11.Malam ni saye nak ajak awak TUBIK  boleh?
12.Boleh tak saye pinjam KALAM awak?
13.Abang..bagi SINGA BENG satu..

hahaha
dan , loghat kelate ada jugak kata ganda dia tau, 
Antaranya 0__________0

1.Masin Perak
2.Manis Leting
3.Pahit Lepe
4.Tawar Ebe
5.Kenye (kenyang)Buuta 
6.Hite (hitam) Lege
7.Putih Suih
8.Gelap Gelemak
9.Panah (Panas) Ceng ceng
10.Comel Lote (semua tahu kan..hehe)
11.Lapa (Lapar) Keok'
12.Pendek Ketok'
13.Gege (Bising) Gegok
14.Kuning Lehe'
15.Meroh (Merah) Nyela'
16.Maha (Mahal) Mmbe'
17.Busuk Bbanga' 

Kata ganda ni aku tak leh nak ekplain apa maksud dia sebab tu hanya orang kelantan je yg paham . hahaha, dan sesetengahnya aku sendiri tak tahu nak eja cmner .opss :p
So , amacam ? oke ? blh baca ? paham ? 
hihihi .. cekedauttt 


sumber : fb kawan :)



4 comments

  1. ada yg CM phm...ada jugak yg tak phm..

    *boleh print je voucher tu...print kaler boleh gune,print black n white pun blh gune...sblm ni sll da print2 voucher gitu..hehe..

    ReplyDelete
  2. Akak orang kelantan jugak ke ? ahahah sayo pehe sangat eyh . eceh buat entry sal klate pulok xP

    ReplyDelete
  3. yg pekat tu mesti xpaham kan :)

    ok CM thx .. dh print :)

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤