Teringat zaman dulu-dulu

Hari ni dah hari ke-9 pose..ari tu aku dh balik jerantut..sambut pose kt sana.walaupun tak puas tapi aku happy at least for the 1st time aku dpt sambut pose ngan umi aku =) dan ekarang ni aku rindu nak balik negeri tanah tumpah darah aku..Kelantan..rase nk nanges pun ader ni..teringat zaman kanak2 dulu..zaman remaja..kt Kelantan..berpuasa kt kg..aku dulu duk ngan nenek aku (nenek sebelah abah aku)..dia jaga aku dr aku kecik sampai habis sekolah..aku sayang sangat kt nenek aku tu..sekarang dia duk sorang2 jer kt umah kt kg..tapi bapak sedara aku ramai kt kg..walaupun cmtu..aku still risau kan nenek aku tu..bila ajak duk ngan aku kt sini..dia tak nak..abah aku ajak duk ngan dia pun nenek aku tak mau...nenek aku risau sape nak jaga rumah kt kg kalau dia tak duk situ..ermmmm...dan sekarang bila tiba time pose..rasa nk jer selalu balik..nk berbuka ngan semua family aku..tapi apa kan daya..masing-masing ada tanggungjawab..kalau aku leh balik..adik aku tak leh balik..kalau adik2 aku leh balik..kdg2 abah aku plak xleh balik..abah aku Polis..so susah nak dapat cuti..betul2 berkhidmat untuk negara.. =) sayangg abah...
Dulu..masa zaman-zaman sekolah dulu..berpuasa kt kg..kelantan la palingg best..semua makanan ada..sedap..murah..Nenek aku pulak kalau time pose..dia buat kerabu n kuih sikit-sikit jual kt kedai..nenek aku ni suke buat kuih..kira kuih nenek aku ni femes la jgk kt kg..hehehehe..aku plak..asst.peribadi nenek =) bila tiba waktu berbuka...ermmm mcm2 lauk terhidang..nenek aku kalau bab makan..memang no 1.. dia akan sediakan byk makanan utk kitaorg..urmmmm...rindu saat tu... rasa nk balik zaman tu.. lepas berbuka..pegi sembahyang terawih ramai-ramai..ramai-ramai tu..aku ngan kawan2 aku la..hehehe..lepas terawih pegi kedai beli 'colek' macam2 jenis ada...aduhhhhh..gulppp..sedappnyer...

Aku dah plan nk balik buka pose kt kelantan..cuti skali ngan raya nanti..kalau sekarang dh ambik cuti..nanti raya tak leh nak cuti lame2..tak best la camtu..dan memandangkan aku dh ada suami..raya pun kene bergilir la..tak sabar nyer nak balik..dan bila balik kelantan time raya..satu hal yg pasti ialah..JEM..jem dia memang luar biasa..aku rasa kt KL pun tak der jem cmtu..tapi musim perayaan jer..ekpeceli time raya pose..kalau keadaan biasa..relaks jer jalan..

Kg aku kt Pahi, Kuala Krai..ni la tempat aku selalu jenjalan bila habis sekolah form 6 dulu..bukan jalan dalam pasar k..

No comments

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤