BerDIET cara Perancis


Semua orang nak kurus kn .. =)

Aku sendiri pun dalam usaha mentekadkan diri untuk berDIET skrg ni .. dan yang menarik tertarik kau mmg debommnya ialah cara diet yang aku nak kongsikan ni  cara diet ala perancis .. kalau perhatikan wanita-wanita perancis ni kekal langsing jer kan walaupun mereka bebas makan makanan yang best-best . berlemak lagi ..ermm ..

Langkah-langkahnya ialah ( Menurut kajian seorang pakar pemakanan dari 
AS . Dr .Will Clower )~

* Makan hanya pada waktu makan sahaja

*tetiba ada gambar beger  google :p

* Korang boleh makan apa sahaja makanan .. tapi ingat . pastikan ambil makanan dalam jumlah yang sedikit dan jgn sesekali makan berlebihan walaupun makanan tu makanan yang korang suka . 

* Pastikan korang campurkan sedikit susu dan minyak zaitun dalam makanan . susu rendah lemak ialah untuk menggantikan santan =)

* Makan makanan yang sihat dan segar .. bukan makanan siap saji

* Kunyah makanan dengan perlahan tapi jangan simpan lama sangat makanan dalam mulut

* Minum minuman tawar yang hangat . air suam pun oke 

* Nak makan pencuci mulut boleh , tapi jangan makan sampai kenyang perut .. 
ala kadar jer .

* Habiskan setiap makanan dengan minum kopi pahit


So .. sape yang memang dalam proses untuk berdiet skrg ni .. apa kata cuba cara ni  daripada duk makan macam-macam ubat kurus tu.. mana tahu menjadi kan ^_~  tapi kene ingat .. nak diet ,  disiplin kene jaga jugak , baru la nampak hasilnya =) jangan jadi macam aku , diet tapi malam-malam hentam beger :p



Sumber : Majalah Wanita




23 comments

  1. hajat di hati dan azam tahun baru 2012 salah satunya berdiet, tapi apakan daya setiap kali nak berdiet maka time tulah makanan yang didepan mata seap terhingga sampai dah hilang diet nya..... macam manalah nak kurus :)

    ReplyDelete
  2. kite prefer jogging sbb kita mmg kalah dgn mknn..haha~

    p/s : loh,kelantan gak ke..hehe..kite kat peringat (30 minit nak ke kb n 30 minit nak ke bachok)..awak katneh?

    ReplyDelete
  3. kopi pahit?knp kopi pahit?buh gula sket boleh x?

    ReplyDelete
  4. Sy sekarang ni telah usaha nak naikkan sikit berat badan... hehehehe ;P

    ReplyDelete
  5. Sy sekarang ni telah usaha nak naikkan sikit berat badan... hehehehe ;P

    ReplyDelete
  6. @Rahmah Ram Ram
    hahaha .. tu la slalu dugaan utk org nk berdiet .

    ReplyDelete
  7. @~SaL IjOu~
    Hihi kat Kuala Krai .. dulu masa kecik2 sokmo g peringat coz sedara ada duk situ =)

    ReplyDelete
  8. @Cikpuan rara
    a'ahh kan .. mcm mana nak telan ? pahit tu.. tak tahu la .. tu info yg sy dapat ^^

    ReplyDelete
  9. @masz
    Saya dulu pun macam tu jugak .. nk gemukss sikit coz kurus sgt .. tp makin bertambah umo , berat badan naik ngan sendirinya sampai skrg .. sibuk nk turunkan pulak .. hihihi

    ReplyDelete
  10. marilah kita berdiet bersama2 bagi mencapai azam 2012 haha!

    ReplyDelete
  11. nak diet jugak..:)

    p/s :: benar2..hati kita mungkin boleyh nmpk dari luaran..:)

    ReplyDelete
  12. saya tak nak diet, tapi nak gemuk..badan kurus keding sgt la!__!

    ReplyDelete
  13. kalau dya memang susah nak diet.. cakap je diet tapi makan lagi byk..hihi

    ReplyDelete
  14. Mak Usu tag anda.. :)
    http://sejutarasamakusu.blogspot.com/2012/01/peraduan-blog-paling-cun-by-muashri.html

    ReplyDelete
  15. semua point point tu uncle buat terbalik....

    haha

    ReplyDelete
  16. @Mak Usu
    oke .. mekasih tag fiza .. i'allah join =)

    ReplyDelete
  17. @gedek!
    HAHAHA . cer ambik gambar cmner rupa uncle terbalik .. hahaha .

    ReplyDelete
  18. same lah...aku pun dua kali 5 mcm ko..tak pernah berasil..... tahun ni azam tak nak makan roti canai..tp pagi tadik aku dah bedal 2 bijik..hihihi~

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤