Brisk-Walking

Assalamualaikum .

hi lalink !

Brisk-Walking . yayy petang ni aku join Brisk Walking anjuran pejabat aku . Aktiviti Brisk Walking ni dari awal tahun dah mula nya , tapi ni la baru first time nak ikut skali :p
Brisk Walking ni senaman yang paling senang aku rasa . alah tak penatnye , jalan je pun . Dah kalau suruh jogging penat nak berlari , so jalan je lah . tapi kena jalan laju-laju la:p




Banyak jugak manfaat Brisk Walking ni rupanya :)

*Menstabilkan berat badan
*Menurunkan berat badan -ni yg penting :p
*Risiko elak serangan jantung
*Mencegah osteoporosis
*Mencegah kencing manis


eh banyak lagi lah .untuk lebih info baca sini


Dan , ada beberapa tips untuk yang berminat nak jalan laju-laju ni ^_~

# Pilih kasut yang dapat lindungi dan jadikan kaki selesa
# Lokasi sesuai seperti tempat atau padang rata
# Langkah betul - Buat langkah sebesar mungkin bagi pergerakan lebih laju
# Gerakkan lengan ketika berjalan
# Sematkan dalam minda yang anda sedang mengejar sesuatu
# Tingkatkan kelajuan langkah serta tempoh senaman 


Selamat bersenam lalink :)

15 comments

  1. ala..ntah bile nak senam ni..turun naik tangge je la..cukup kot?hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. turun naik tangga tu pun satu senaman jugak CM =)

      Delete
  2. woo. sy jog je senang. hehhe

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum fiza...bersenam mmg satu xtvt yg baik utk kesihatan...:)

    ReplyDelete
  4. wah bgus2 muda2 ni lah kena jaga kesihatan =)

    ReplyDelete
  5. tiap2 petang L akan jog dalam 3km... huuu. kalau sehari xjog aser ada xkena je.. hihi

    jom tambah ilmu..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh .. nak buat jugak .. jogging setiap hari .. :p

      Delete
  6. haha..dya hari2 jln kaki..brisk-walking jugak ke tu?heh

    ReplyDelete
  7. L selalu jog petang2.. hihi.. sekurg2nya 3km ... baru senng ht.. hihi

    jom tambah ilmu sikit..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

    ReplyDelete
  8. Seronoknya fiza...Kalaulah ada di sini (pejabat) akak pasti takkan lepaskan....time nilah semangat berkobar kobar dah balik rumah langsung tak payah...kat ofis at least ramai yang join the club kan.

    ReplyDelete
  9. Seronoknya fiza...Kalaulah ada di sini (pejabat) akak pasti takkan lepaskan....time nilah semangat berkobar kobar dah balik rumah langsung tak payah...kat ofis at least ramai yang join the club kan.

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤