Lawatan ke JPA Cyberjaya

Assalamualaikum .


Isnin lepas , aku antara yang tersenarai untuk sertai lawatan KPDNKK ke JPA Cyberjaya . Lawatan 5S . Bertujuan untuk melihat bagaimana sistem 5S dilaksanakan di JPA dan dijadikan contoh untuk kem. atau jabatan lain . Jadual lawatan JPA padat oke , banyak agency lain yang bersusun nak adakan lawatan 5S ke sini .
Lawatan kami ni pun sepatutnya tahun lepas lagi , tapi nak buat macam mana , kena ikut giliran  , terpaksa la ditunda ke Isnin lepas :) 

Bagi yang tak tahu , 5S tu istilah asalnya daripada bahasa Jepun . Seiri (sisih) , Seiton (susun) , Seiso (sapu) , Seiketsu (seragam) , Shitsuke (sentiasa amal) .
Info lanjut disini :)

Komen peribadi aku mengenai sistem 5S di JPA ni ialah , Memang terbaik ! patut la JPA dijadikan contoh kepada yang lain :) Kelima-lima S tu dipraktikkan sepenuhnya disini .




taklimat sebelum lawatan .


di work station pegawai memang tak de koleksi key-chain ke , bunga-bunga ke atau apa je la barangan peribadi . yang ada semua yang rasmi je .




Banyak picca sebenarnya , tapi kalau nak masukkan semua kat entry ni , alamatnya 2 jam baru habis loading :p

Di JPA , Imej korporat yang diterapkan . so kalau nak cari dinding yang bertampal macam kat tadika -berwarna-warni , memang tak de la . semuanya simple tapi kreatif :) . 



psst ~ buat entry sambil mata tengok Super Spontan :p 
serius sakit perut gelak !





4 comments

  1. 5S...adik sy selalu sebut pasal ni..hehehe

    ReplyDelete
  2. http://yayahnasake.blogspot.com/2012/04/segmen-blogjogging-sambil-makan.html

    ReplyDelete
  3. http://yayahnasake.blogspot.com/2012/04/segmen-blogjogging-sambil-makan.html

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤