Masalah Air?


Assalamualaikum .


Minggu lepas , online fb , ada kawan post status , susah nak buat keje rumah , seksa sebab air tak de . nak mandi , nak masak semua jadi masalah . Pastu hari sabtu lepas  , ada kawan lain pulak yang post status lebih kurang sama , Ahad pun ada , Isnin , Aku call umi , Umi pulak bagitahu kat kg tak ada air . Semalam , nampak lagi status kawan tulis benda yang lebih 
kurang sama . 
MASALAH TERPUTUS BEKALAN AIR

eh , 

apa dah jadi sebenarnya ni ek? kenapa banyak tempat sejak dua menjak ni terputus bekalan 
air . Ada yang sampai seminggu . adakah kes ni dah jadi kes sensitif sekarang ni ? 


Kat sini , Putrajaya , setakat ni alhamdullilah masalah macam tu tak ada lagi . Air laju je macam biasa walaupun rumah aku di tingkat tinggi . 

Memang tak dinafikan , akan timbul masalah besar kalau bersabit dengan bekalan air ni .  Aku rasa la kan , kalau nak dibandingkan antara elektrik dengan air , rasanya ramai yang cakap lebih perlukan air . Elektrik kalau tak ada 1 jam oke lagi , kalau air tak de 1/2 jam je . kena plak time tu duk syok mandi , sabun bagai , tetiba air tak de . tu oke lagi , kalau yang duk buat projek dalam toilet ? bukak paip keluar angin ? haa apa kes tu ? mengamuk la kan !

Itu cuma perbandingan kepentingan antara dua bekalan tu la . Kalau nak kira , 
dua-dua pun penting . tahu .

Harap-harap , masalah ni dapat diselesaikan secepat mungkin . Mungkin ada masalah dalam mendapatkan bekalan air ni yang kita sendiri tak tahu kan . Jalan terbaik yang boleh dibuat sekarang ni , sediakan satu tong ke , botol ke untuk simpanan air time kecemasan . Jangan tak ada langsung . susah nanti . Aku pun , kena bersedia , mana tahu kan , tetiba kat sini pun ada masalah nanti . 
Pihak yang bertanggungjawab pun mungkin sedang berusaha untuk atasi masalah ni . 


Kat tempat kamu macam mana ? Bekalan air ok ke ?



23 comments

  1. Tak habis2 dengan kes AIR ni kan , tengok berita je ada ni .. kecian sgt2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur la setakat ni kat Putrajaya OK, kn? Ke akk de alami masalah?

      Delete
  2. tu la makin menjadi2 problem air ni..harap2 dapat cepat settle la..cian kat pengguna n rakyat..kat sini air ok jer..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari-hari tgk kwn post xde air.. kesian kan :(

      Delete
  3. Alhamdulillah...ada jer air kat umah tu.

    ReplyDelete
  4. memang kesian tgok diorang dalam berita semalam...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum fiza...alhamdullilah kat tempat mama skg ni x ada lg masalah air mcm ni ...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam , alhamdullilah mama :)

      Delete
  6. memang susah bila bekalang air tak de... kalau elektri tak de masih boleh bertahan...
    ALhamdulillah kat tempat sy tak de masalah air...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah .. harap2 masalah ni selesai cepat kan ..

      Delete
  7. so far ada air lg...tp tu la..dok bace status kengkwn mcm tu jgk.da le nk raye ni..syabas dok main air plk.kan...bil air byr.tp xde bkln plk.mcmne??

    ReplyDelete
  8. so far ada air lg...tp tu la..dok bace status kengkwn mcm tu jgk.da le nk raye ni..syabas dok main air plk.kan...bil air byr.tp xde bkln plk.mcmne??

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah, kat umah nur okay..
    smlm tgk berita, mmg ada masalah air diu sesetgh tmpat..
    xtahulah kenapa boleh jadi mcm ni..

    ReplyDelete
  10. harap masalah itu dapat diselesaikan dengan secepat mungkin.. ^_^

    ReplyDelete
  11. Kat tempat Mak Usu air memang selalu ada tapi... kecik..huhu.. Pagi n malam je kuat air.. Nak mandi kena tadah air dulu.. huhu..

    p/s: Peewitt.. Cantik beno pic akak kt header.. Suka Suka..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. menyakitkan hati jugak tuh Mak Usu kalo cmtu kan .. hihi mekasih :p

      Delete
  12. eh..ari tu my ade buat resipi kek batik..resepi detaill...ade tgk tak link yg bagi ari tu??

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤