Ruangan Simpanan Gambar Blog Penuh ?


Assalamualaikum .


Eh , Nuffnang dah berwajah baru ye ? lama jugak aku tak jenguk kat sana , tadi bukak-bukak , waaa makin maju ke hadapan :p 
Suka sangat dengan pembaharuan ni . senang nak tengok . Tekan jumlah BE , haa besar gedabak dia tunjuk jumlahnya . Oke la, nampaknya ada peningkatan sikit BE tu . 

Semalam , aku tukar sikit suasana kat blog aku ni , tukar header .eh, ada yang perasan tak? oo tak ada eh , oke tak apa . Cuma yang aku nak kongsikan kat sini pasal masalah yang aku hadapi semalam masa nak tukar header tu . Masalah dia masa aku nak upload header tu , tak boleh .
dia keluar ayat

We'r sorry but u have exceeded ur photo upload quota !

tu dia , aku tak tahu pulak ada kuota untuk upload gambar kat blog . Gedek punya godek , tanya  kawan WA , haa rupanya 

setiap gambar yang kita dah upload ke blog , tak kira la yang dah upload tapi kita delete balik pun , dia akan automatik masuk ke picasa web photo . Dan limit untuk simpanan photo aku kat situ cuma 1GB . kalau nak lebih limit , kena beli ruangan tu! dan disebabkan aku punya dah penuh ruang , aku terpaksa buang sikit gambar dalam picasa web photo tu . Bila dah delete kat picasa , secara automatiknya , dalam blog pun akan hilang gambar tu . adehh , banyak jugak la yang aku terpaksa delete semalam :( Dan kalau la ada terjumpa entry aku yang sepatutnya menceritakan pasal sesuatu gambar , tapi gambarnya tak ada . haa tu mungkin aku dah terdelete dah gambar tu :(

Itu je jalan yang aku ada semalam . Aku tak tahu la kot-kot aku sorang je hadapi masalah ni . Tapi kalau la ada solution lain , habaq mai kat cheq na :) Macih !



14 comments

  1. lor...ada kuota ker?xtau pon.tq 4 d info.

    ReplyDelete
  2. jaa pon dah penah dgr sebelom ni, sbb tu kita kena guna domain kot... mcm www.dot.dot.com tulaa... huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke? kalau guna domain xde limit ke?

      Delete
  3. Sy selalu kecik kan saiz gambar dulu sebelom up load...gmbr agak kurang sikit kuality tp jimat sikit ruang kat picasa :).

    ReplyDelete
  4. Masalah besar juga bila dah sampai limit upload gambar nie kan?

    ReplyDelete
  5. kesiannya...
    sy pun br tau blog pun ada kuotanya...=p

    ReplyDelete
  6. cantik new look of ur blog , ty tahu nak design2 kan blog ni...ajarkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk nk simplekan header tu .. :p hihihi nk ajar? akk pun xde la reti sgt :p

      Delete
    2. buatkan la header satu utk ty

      Delete
  7. eh..nur pun baru tahu ni..
    selama ni tak tahu juga ada ruang untuk gmbar..

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤