Siapakah Ahli Neraka ?


Assalamualaikum .


Daripada Usamah RA daripada Nabi SAW sabdanya

“Aku berdiri dimuka pintu syurga lalu (kelihatan) kebanyakan orang yang masuk kedalamnya ialah orang-orang yang miskin, sedangkan orang-orang kaya ditahan, manakala ahli-ahli neraka pula disuruh bawa ke dalam neraka. Ketika aku berdiri dipintu neraka pula (kelihatan) kebanyakan yang masuk ke dalam ialah orang-orang perempuan”.


Ya Allah , Lindungilah kami semua dari azab Api NerakaMu , berikanlah Nur dihati kami agar kami sentiasa menuruti segala perintahMu dan meninggalkan segala kemungkaranMu . 
Sesungguhnya kami tidak layak untuk ke SyurgaMu , namun , tidak pula kami sanggup ke NerakaMu . Ampunkan lah segala dosa-dosa kami , dosa kedua orang tua  kami , dosa keluarga kami dan dosa seluruh umatMu , samada yang hidup atau yang telah meninggal dunia . Berkatilah kehidupan kami didunia dan diakhirat sana .
Amin . 
8 comments

 1. Amin...!

  Ya ALLAH ampunilah segala dosa umat islan di muka bumi ini..!

  Amin..!

  ReplyDelete
 2. amin amin amin..
  amin yg rabbalalamin..
  =)

  ReplyDelete
 3. Dalam diri kita, perlu ada 2 sifat.. yakni takut dan harap. kita takut dengan api neraka Allah.. dan Berharap dapat masuk Syurga Allah.. !!

  sesungguhnya kejayaan manusia hanya dalam agama, selagi mana kita taat kpd perintak Allah dan ikut cara hidup nabi Muhammad saw.!!

  ReplyDelete
 4. Terima kasih FIZA,
  moga dijauhkan antara kita

  ReplyDelete
 5. alhamdulillah syukur TA dpat renungan disini

  ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤