Resepi Mudah dan Simple l Durian Crepe


Assalamualaikum .

Hello =)




Waaahaha ! akhirnya menjadi jugak durian crepe Fiza . erkk memang agak murukk rupanya tapi , juri cakap rasa dia sedap :) puas hati , first time merasa makan durian crepe hasil tangan sendiri :) Selalu orang buat durian crepe kaler kuning kan , haa yang Fiza punya ni kaler oren . haha! tersilap beli pewarna :p 

Bahan-bahan yang digunakan untuk mencipta durian crepe nih , tersangatlah simple! sungguh tak disangka .hihi dan semua bahan tu , dah memang ada stoknya kat rumah  , lebihan Fiza guna untuk buat pavlova ari tu :) oh pavlova pun senang nak buat tahu , Fiza lupa nak post kat sini hasil pavlova ciptaan Fiza tu :p 


Bahan-bahan Crepe

250g Tepung Gandum
100ml air
400ml santan
1/2 sudu garam
1 sudu kecil esen vanila
3 biji telur
1 sudu kecil pewarna ikut suka hati kaler ape (biasa org guna kuning)

Bahan Filing

1 cawan Whipping cream ( putar guna mixer sampai jadi kental )
Isi durian yang dah dilenyek2

Cara-Cara

1. Campurkan skali bahan-bahan crepe tu dalam bekas , kacau sampai sebati . 
2. Dah siap sebati semua , panaskan pan stick , letak sedikit butter , pastu masukkan crepe tu . Buat macam korang nak buat lempeng tu , tapi yang ni kasi nipis sikit . masak crepe ni korang tak payah nak balik-balik kan dia tau , biar masak bawah je sebab nanti yang belah atas tu buat luaran dia . baru nampak cantik, licin je :)
3. Dah siap buat crepe , letak whipping cream bersama isi durian pastu balutkan dia jadi empat segi macam yang dalam gambar kat atas. 
4. Siap ! kalau nak lagi sedap , simpam dalam peti sejuk dalam setengah jam , pastu NGAP! hehe lepas tu mesti tekak tu akan terasa nak lagi nak lagi :p



ha nampak nampak? sangat senang kan , tak payah nak guna oven bagai :) durian ada lagi dalam peti , hikss esok kalau kerajinan Fiza mencapai had maksima , boleh buat lagi :)




19 comments

  1. wahhhhhhhhhhh..!
    terernya fiza...!
    nur xde pemutar tu la...
    jadi malas nak buat..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi xde la terer sgt Nur :p br mwncuba..tu la , fiza pun baru beli mixer tu :p

      Delete
  2. skrg ni durian crepe ni mcm da jadi trend...tak pernah rasa lagi ni..tp nampak mcm sedap je..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg jd trend ..hihi sebab tu kemaruk nak buat nih :p

      Delete
  3. huhuhu..mintak maaf la..sy x suke durian..mmm

    ReplyDelete
  4. amboi. warna oren pun jadiii ooo ye kak hahha

    ReplyDelete
  5. xsimpan pun 1 untuk Ty. majuk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. olololo..nanti dah jadi pakar durian crepe akk buat utk ty eh :p

      Delete
  6. wah..buat warna warni baru syok hehe

    ReplyDelete
  7. Wah... durian crepe. Suka,suka.

    ReplyDelete
  8. kalO tade mixer cana?huk2 baranng2 dah di beli.tunggu nak buat je...pakai blend taleh ea?tOlong...

    ReplyDelete
  9. salam..sy mixer tu takda,barang2 dah bli tunggu nak buat je tp...hukhuk nak putar whipping cream caner?guna blend leh tak?tolong huhu

    ReplyDelete
  10. kalO tade mixer cana?huk2 baranng2 dah di beli.tunggu nak buat je...pakai blend taleh ea?tOlong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk whipping cream tu ..xpasti pulak blh ke tak blend..tp rasanya xboleh ..

      Delete
  11. pestime tengok duye crepe wrna oren..
    meme terbaik..
    nak make pun keno tengok byk kali..hehehe..
    tp apa pun nampk cantik je..

    http://www.jutawanshaklee.com

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤