Resepi Mudah dan Simple l Puding Karamel Tanpa Telur


Assalamualaikum .

Hello =)

Semalam kan Fiza rajin sikit berblogwalking , duk bukak tutup satu satu blog tu, sampai la
ke satu blog ni , tuan belog yang pemes di amos ni buat entry kongsikan resepi Puding karamel TANPA telur , atau biasa dipanggil dengan nama Puding gula hangus :) uhh sebut je dah terbayang bayang . Oleh kerana tahap kerajinan Fiza masa balik keje semalam maksimum, maka dengan ringan tulang Fiza beli semua bahan yang diperlukan  , salah satu sebab Fiza berminat nak buat puding ni ialah , Ianya tak perlu dikukus bagai . Masak , pastu masuk fridge je . senang!

Bahan-bahan yang diperlukan :

(susu pekat tiada disitu :p)

Bahan Puding 

Serbuk agar-agar - guna dalam 10g je
Tepung Jagung - 3 sudu besar
Tepung Kastad - 2 sudu besar
Susu Cair - 1 tin
Susu Pekat - 1/2 tin 
Esen Vanila - 1 Sudu kecil
Air - 3 1/2 cawan

Bahan Karamel (gula hangus)

Gula - 2 senduk
Air - 1/4 cawan

Untuk cara nak buatnya , Fiza tak reti nak susun ayat macam mana nak tulis , jadi Fiza persilakan korang yang berminat nak buat ni terbang terus ke belog ini

Gula hangus

Adunan puding

Dan bila siap , beginilah rupanya ,

tadaaaaa!




haaa berseni tak puding Fiza? haha! first time buat , kira ok la :) Fiza konon-konon nak tiru gaya PCM ambik gambar makanan , tapi tak menjadi la . hikss . Gula hangusnya melimpah ruah :p




13 comments

  1. ok je. xde la buruk mana pon. sedap tak??? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikss.. sedap tapi gula hangus tu pahit sikit :p terhangit kot ^^

      Delete
  2. wah terror tu sis buat!fav sy ni time bln posa ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, bulan pose pemes nih :) sis tiru sebijik2 resepi Cik Epal :)

      Delete
  3. rara nk buat tp x buat2,haiissshhh sabo jelah.

    ReplyDelete
  4. terliur nur tgk..lama tak buat puding karemel.. :)

    ReplyDelete
  5. ooo dari ce kan....ok tak?...nak try tapi malas...hehehe

    ReplyDelete
  6. Simple menu ..masuk dlm peti sjuk ja kn .. dan yg pnting ta guna telur.bleyh try resepi

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤