Hari 7 I Pentingkah Pendidikan?

9:51 AM


Assalamualaikum .


#CABARAN30HARI


Pendidikan .

straight to the point , bagi fiza, pendidikan memang SANGAT penting untuk semua orang lebih-lebih kepada golongan muda zaman sekarang, lelaki mahupun perempuan.

Kenapa pendidikan tu penting?


Untuk jadi pengemudi kita . Dengan ilmu, cara pemikiran kita akan lain, banyak perkara yang kita akan dapat teroka dan tahu . 

Dalam dunia hari ni pun, Jika kita lihat konteks pendidikan dunia, semua pekerjaan memandang sijil dan tahap pendidikan kita. Semakin tinggi pendidikan , semakin tinggi lah jugak kedudukan kita dalam sesebuah bidang pekerjaan . Persaingan tu tinggi!

Kerana pentingkan pendidikan jugaklah, fiza gigih sambung belajar lagi walaupuan kepala ni dah tepu dah sebab ye lah, dah lama tingalkan dunia jadi pelajar kan , dan seriously, fiza sangat bangga dan tabikkk betul dengan beberapa student yang dalam kategori warga emas yang turut sama dalam Pendidikan Jarak Jauh di USM yang fiza belajar sekarang . Kental betul semangat dorang . Betapa pendidikan tu penting bagi mereka =)

Untuk adik-adik, 

Ilmu tu pelita hidup

Demi nak balas jasa mak ayah jaga kita, belajar la rajin-rajin , ilmu tu je yang kita boleh guna nanti untuk mengubah hidup dan membalas jasa mereka, bagi mereka bangga bila bercerita tentang kita pada orang lain . Percayalah, bila kita berjaya, mereka yang akan rasa bangga dan gembira tu lebih dari kita :) 

Ilmu tu akan kita bawa hingga ke akhirnya , bukan hanya ilmu dunia, tapi biar seiring dengan ilmu akhirat . 



********************

You Might Also Like

2 AdamHawa Ohsem

  1. baiklah kak fiza,adik sue dengar nasihat hehhehheh

    ReplyDelete
  2. ilmu tu penting tapi bagi seimbang dunia akhirat:-)untuk individu..fardhu ain lebih penting dari fardhu kifayah..

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤

Popular Posts

Like us on Facebook