Filem Pendek Penuh Makna TNB Sempena Tahun Baru Cina 2017

2:49 PM

Assalamualaikum .

Hello =)


Masih dalam mood Chinese New Year lagi kan? Jadi, rasanya, masih belum terlambat untuk fiza ucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada kalian yang membaca belog fiza dan juga kepada semua yang menyambutnya tahun ni :) 

Bersempena dengan Tahun Baru Cina tahun ni, fiza nak kongsikan dengan korang satu video filem pendek daripada TNB yang jalan ceritanya lucu tapi disebalik kelucuan yang dipaparkan, tersirat makna yang mendalam. Korang tengok dulu, lepas tu mesti korang faham apa mesej yang ingin disampaikan ni =)



Dah tengok sampai habis? So, dah tahu kan apa yang harus kita faham melalui cerita yang dipaparkan ni :) Tahun Baru Cina merupakan masa terbaik untuk keluarga mengenepikan segala perbezaan yang ada dan merapatkan semula ikatan silaturahim sesama ahli . Dalam masyarakat Cina, apa yang fiza tahu, makan besar merupakan acara penting yang mana, ianya bukan sahaja tentang apa yang terhidang di meja untuk santapan , tetapi yang paling penting ialah kehadiran dan berkumpulnya setiap ahli keluarga pada masa tersebut .

Seperti kisah dalam video tu, SIKAP terutamanya dari segi perbezaan pendapat atau kehendak seseorang mungkin akan menjadi punca timbulnya pertelagahan, apatah lagi dalam sebuah keluarga yang besar . Tetapi, jika perbezaan itu di tukar menjadi suatu yang positif, perbezaan itu mungkin dapat diraikan dan menjadi suatu yang menggembirakan . Ahli keluarga juga sama seperti hidangan Tahun Baru yang disediakan dalam video tu, ada beraneka jenis saiz, rupa dan rasa tapi jika di gabungkan, akan menghasilkan sesuatu yang boleh buat kita tersenyum :) Kebahagian akan tercipta apabila kita semua bersatu hati dan mesra antara satu sama lain . Bak kata pepatah,

BERSATU KITA TEGUH, BERCERAI KITA ROBOH :)

Oke dah, cerita video dah habis, sekarang jom kita main satu permainan pulak . Nama game ni 'Mystery Dish' . Jom main! tengok apa hidangan misteri korang :p . Cara dia senang je, ikut langkah-langkah kat bawah oke ,

1. Klik website https://betterbrighter.my/tableofharmony

2. Klik Unveil Mystery Dishes



3. Klik Discover What Mystery Dish You Are & Join The Table


4. What Mysteri Dish are you? haa pilih sendiri A,B,C atau D . Lepas tu, jawapan akan muncul nanti :)


Mystery Dish fiza ni,


Ha, kena sangat la tu, tahun ni tahun ayam, fiza pulak super duper ayam lover . HAHA . Macam tahu-tahu je kan .

"You are a person of many flavors who always manages to surprise even your oldest friends"


Facebook | https://www.facebook.com/TNBCareline
Instagram | https://www.instagram.com/tenaga_nasional/
Website | https://betterbrighter.my/



You Might Also Like

10 AdamHawa Ohsem

  1. Suka tgk masak ala kungfu tu.. hehee.. paling penting endingnya tuu..

    ReplyDelete
  2. oooo super duper ayam lover.. haha nama tak hingattt

    ReplyDelete
  3. menarik webfilm tu, banyak mesej berguna yang disampaikan. TOH tu pun menarik, boleh cuba buat.

    ReplyDelete
  4. haha, min punya mysteri dish tuu x pernah dgr .. boleh cari tuu resepi tu. mana tau sedap giler kan

    ReplyDelete
  5. Suka tgk iklan yang ada msj mcm ni dr iklan kosong...

    ReplyDelete
  6. hubungan kekeluargaan tidak akan putus walaupun berlainan perangainya..

    ReplyDelete
  7. Bersatu teguh, bercerai roboh ni kak.. Macam2 pesen diaorg memasakkan.. Yang ketiga paling win.. Hehe..

    ReplyDelete
  8. kena tengok sampai habis baru faham apa yg nak disampaikan...

    ReplyDelete
  9. masa musim perayaan la kita bersama keluarga. masani la duduk bersama.

    ReplyDelete
  10. comel.. macam ahli sarkis lambung bola tu je.. hihi..

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤

Popular Posts

My Blog List