Tuesday, December 31, 2013

SELAMAT DATANG 2014 :)

December 31, 2013 4

Assalamualaikum .

31/12/13 . Tinggal kurang lebih 12 jam je lagi untuk 2014 menjengah .Pelbagai kenangan suka duka, dugaan, cabaran, yang dah Fiza lalui sepanjang 2013 . Sangat banyak T.T

Untuk tahun baru ni, semua orang pun harapkan permulaan yang baik-baik kan . Sama jugak dengan Fiza . Dan untuk tahun 2014 nanti,  Harapan yang sama seperti tahun lepas,  semoga satu keinginan Fiza yang satu ni, yang belum lagi dimakbulkan ni, diIzinkan Allah SWT terlaksana. Amen .

Setiap sesuatu yang berlaku tu, pasti ada hikmahnya yang tersembunyi . Pasti itu adalah yang terbaik Allah SWT berikan kepada hamba-Nya. Fiza percaya tu . Sebab tu, rasa positive tu, harus selalu melebihi rasa negative :) Kita belum dapat yang tu, kita dapat yang ni . Setiap kekurangan yang Fiza rasa, selalu diganti dengan satu kelebihan yang lain . Yang lebih Fiza perlukan . Alhamdullilah .

Cuma, sebagai manusia , rasa TIDAK PERNAH CUKUP/PUAS tu memang ada . Allah SWT dh bagi ni, kita nak lagi yang tu . Itu lumrah . Sama jugak Fiza. Sama jugak orang lain pun . 

kan ..

Tak tahu nak karang apa dah :p . Idea habis . Otak tepu bila pandang blog kalau duk kat kampung ni . hihi . Cuma, di kesempatan akhir 2013 ni, dan bakal 2014 nanti, Fiza doakan semua yang baik-baik je untuk korang . untuk Fiza dan Keluarga juga . Semoga Rahmat dan Redha Allah SWT sentiasa bersama kita, setiap saat, setiap detik dan dalam setiap langkah kita yang menuju ke arah kebaikan . Amen :)


SELAMAT DATANG 2014 :) 


Friday, December 27, 2013

Novel tahun kedua . Mari membaca!

December 27, 2013 15

Assalamualaikum .

Woottt, sampai dahh ! ehh sampai ape? 

Ni haa, last week Fiza ada tempah beberapa buah Novel wajib dengan member DBP untuk kajian tahun kedua ni, so semalam, dah sampai kat tangan dah :) Makanya, dalam masa kurang lebih dua minggu ni, semua benda lain terpaksa diketepikan dahulu untuk memberi laluan menghabiskan bacaan kesemua novel ni  T.T


Ada 8 novel semuanya . Yang lain oke, cuma yang tajuk Hikayat Hang Tuah dan Sulalatus Salatin tu tak baca lagi dah boleh rasa pening dia waktu nak faham ayat dia nanti o.o . ohh Sulalatus Salatin, masa form 6 dulu dah kaji pasal novel ni, memangggg poning den nak paham nya aih -.- 

Bila novel dah ada kat tangan, tugas seterusnya, tambahkan lagi timbunan bahan bacaan ni dengan modul pulak . 

kemain guna A4 hijau haa . Semangat daun :p

Sebenarnya, ini semua persediaan untuk Fiza mula masuk USM 20hb nanti .Bila dah duk situ , secara rasminya, Fiza akan jadi student sepenuh masa :p ehh untuk tempoh 3 weeks je . Agak lama tapi tak lama sangat . Haa caner tu :p So, untuk mengelakkan terjadi lagi macam tahun lepas (terpaksa beratur/berebut kat kedai fotokopi yang hanya satu je kat situ untuk nak dapatkan bahan) , Fiza settelkan semuanya sebelum pegi sana . Bijak tak? haha.

Bila masuk tahun kedua ni, baru Fiza rasa sikit tekanan tu bila kita bekerja sambil belajar ni . Tugasan semakin mencabar . Otak kena lebih kuat bekerja sebab memerlukan kita lebih berfikir dan fokus yang betul punya fokus untuk siapkan satu-satu esaimen tu . Fuhhh, berbeza sungguh keadaannya masa first year dulu . Tahun pertama kan, harus la belajar teras je :p senang .


Tapi, walaupun semakin susah, keseronokkan belajar tu tetap ada :) Biasa la, dalam apa jua benda yang kita buat mesti ada some part  yang akan menjadi cabaran untuk kita . Ye dak . Fiza pernah jugak down giler sampai nak stop dah study, tapi time tu je la, time stress je . Pastu bila kepala dah tak ting tong . Oke balik :) haha . Bila dah habis nanti, semua pengalaman ni mesti akan buat Fiza tersenyum . Dan time tu, mesti akan ada up date status kat fb 'Kalau lah masa dapat di undur, teringat nye kenangan tu' .haha! Sekarang ni pun bila teringat zaman sekolah dulu mesti macam di tarik- tarik nak kembali ke zaman tu :p . 

Untuk tahun kedua ni , ketiga dan akhir nanti, ada tekad yang Fiza semai . Kalau di izinkan-Nya , tercapai lah . Cuma perlu lebihkan sikit usaha :p hikss.  Tolong doakan sekali eh :) Macihhh .


psst ~ Hari ni dah JUMAAT terakhir untuk 2013 kan . tik tok tik tok , tinggal lagi 4 hari sebelum melangkah ke 2014 . Ohh masa . 



Monday, December 16, 2013

Jom Makan Buah!

December 16, 2013 11

Assalamualaikum .

Baru hari ni berkesempatan menjengah ke sini :) Dua tiga hari ni fiza 'agak' sibuk dengan ber'enjoy' bersama family Fiza yang datang Rabu lepas. Tapi semalam dorang sumer dah balik dah . isk isk isk :'( Datang kejap je, sebab minggu depan adik lelaki kecik tu nak sunat/berkhatan :p Hihihi, dia pun tak sabar nak dikhatankan :p 

Dalam entry sebelum ni, Fiza ada postkan gambar Manggis kan, hihi, sedap tahu manggis tu! Masam-masam manis gitu . Sebenarnya, manggis tu Fiza beli masa berkunjung ke Pesta Buah di Presint 2, Putrajaya baru-baru ni. Fiza pegi dengan 3 orang adik . Event tu berlangsung dari 06-10 Dis kalau tak silap , dah habis dahh.hikss, baru nak up cerita 



                  


Tahun lepas, Fiza ada datang jugak ke 'Jom Makan Buah' ni , haa tu sebenarnya nama dia , bukan pesta buah ye , banyakk la nak berpesta nye :p Tapi rasanya, tahun lepas punya lagi meriah dari tahun ni . Tahun ni rasa cam suram je :p, Gerai pun tak banyak . Harga buah pun agak mahal -.-






Tudiaa aih, sedap-sedap nampak buah-buah nih kan :) Paling mengancam, ni haa ..


slurppppp! Tapi, tgk la harga dia . fuhhh , dalam 6 ulas, RM20/ . Boleh tahan kan . Masa Fiza tengok banner kat iklan untuk 'Jom Makan Buah' ni, katanya ada 30% lebih murah berbanding harga yang di jual di tempat lain , tapiii, masa beli tu .. lebih kurang je harganya =.=

Mahal, mahal pun, demi keinginan untuk menikmati kelazatan buahan ni, beli jugak :p 
Durian, Manggis, Rambutan . 3 Buah tu fiza sambar :p 

Untuk info , Program 'Jom Makan Buah' ni dah jadi acara tahunan di Putrajaya tiap kali musim cuti sekolah . Tahun depan pun, Insyaallah ada lagi . Ianya memang mendapat sambutan hangat dari orang ramai, dan kebanyakkannya memilih untuk pilih dan makan terus kat sana . Tapi untuk durian je la .


 Memang besttt tengok, ramai-ramai makan berebut ulas durian tu dengan family :p . Fiza tak de la makan kat situ, sebab macam nak kene cover je makan.haha! malu kang orang tengok macam mana gelojohnya Fiza makan durian ni :p 

Beli, bawak balik, makan sepuasnya kat rumah :) . Sampai panas giler kepala ni :p



Friday, December 6, 2013

Ringankan beban mangsa banjir

December 06, 2013 4

Assalamualaikum .

Kabsyah al-Anmary berkata: "Saya mendengar Rasulullah saw bersabda: "Ada tiga hal di mana aku bersumpah di dalamnya; pertama, harta seorang hamba tidak akan pernah berkurang lantaran gemar bersedekah. Kedua, tidak ada seorang hamba pun yang sabar ketika dianiaya oleh orang lain, melainkan Allah akan menambahkan kemuliaan kepadanya. Ketiga, tidak ada seorang hamba pun yang membuat kericuhan dan onar, melainkan Allah akan membukakan pintu kefakiran kepadanya" (HR. Ahmad).

Allahuakhbar . Rasulullah  bersumpah ketika berbicara mengenai sedekah . Betapa terpujinya sifat orang yang suka bersedekah itu .

Sekarang , Saudara kita di beberapa tempat di MALAYSIA sedang mengharungi kesulitan yang sangat sangat menguji mereka . Bencana alam, banjir . Semua orang maklum dengan keadaan ni kan . Semalam, fiza baca status beberapa orang kawan yang berkongsi keadaan mangsa banjir di beberapa tempat .. sangat menyedihkan :'( . Mereka kekurangan keperluan asas . Makanan, pakaian dan dari info, apa yang paling diperlukan waktu ni ialah makanan dan selimut dan pampers untuk baby .
 Semua musnah akibat banjir. Kita yang masih dalam situasi selesa dan tidak di timpa kesulitan seperti yang ditanggung saudara kita disana tu, sama-sama lah ringankan ujian mereka dengan hulurkan seikhlas mungkin sumbangan kepada mereka .

sumber 

Beberapa NGO telah menubuhkan tabung banjir untuk sumbangan kepada mangsa-mangsa yang terlibat dan sumbangan bolehlah di salurkan ke akaun tersebut . Niatkan hati seikhlasnya untuk bersedekah , tak kisah lah walau kecil jumlahnya, biar ia jadi rahsia antara kita dengan Allah SWT . Dan yang paling penting Doa.  kita mohon kepada Allah SWT agar segala kesulitan ini cepat berakhir .

Ameen.



Thursday, December 5, 2013

4 Hal Sebelum Tidur

December 05, 2013 2

Assalamualaikum .


EMPAT HAL SEBELUM TIDUR

Rasulullah berpesan kepada siti Aisyah ra.

“ Ya, Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara yaitu :

1. Sebelum khatam al-Quran 

2. Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu di hari kiamat

3. Sebelum para muslimin meridhai engkau 

4. Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah “

Bertanya siti Aisyah :

“Ya Rasulullah ! bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?“ 
Rasul tersenyum dan bersabda :

1. “Jika engkau akan tidur , membacalah surat al –Ikhlas tiga kali Seakan-akan engkau telah meng-khatamkan Al-Quran ” Bismillaahirrohmaan irrohiim, ‘Qulhuallaahu ahad’ Allaahussomad’ lam yalid walam yuulad’ walam yakul lahuu kufuwan ahad’ ( 3x ) “ 

2. "Membacalah shalawat untukku dan untuk para nabi sebelum aku" maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat “ “ Bismillaahirrahmaan irrahiim, Allaahumma sollii ‘alaa Muhammad wa’alaa aaliihi Muhammad ( 3x ) “

3. “Beristighfarlah” untuk para mukminin maka mereka akan meridhai engkau “ Astaghfirullaahal aziim allazii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih ( 3x ) 
4. Dan perbanyaklah “bertasbih, bertahmid , bertahlil dan bertakbir” maka seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah “ Bismillaahirrahmaanirrahiim, Subhanallaahi Walhamdulillaahi walaailaaha illallaahu allaahu akbar ( 3x )

psst ~ Jadikan ianya amalan . Manfaatnya sungguh banyak :) Jangan jadikan sesuatu yang senang itu beban :)





Review I Lawak Ke Der 3

December 05, 2013 7

Assalamualaikum .


Semalam, 04 Dis 2013, Fiza berpeluang untuk menonton sendiri Stand up comedy popular Malaysia, #LawakKeDer3 di Istana Budaya bersama rakan-rakan blogger lain dan semalam juga merupakan hari pertama persembahan :) Sebelum ni, Fiza pernah menonton Lawakkeder2 dan ianya berjaya menggeletek hati ni untuk ketawa terbahak-bahak dan bahak .
Ada yang kata Lawak Ke Der 2 lagi kelakar, ada yang kata Lawak Ke Der 3 yang terbaik. Nak tau best ke tak best kenalah tengok :) Terima kasih kepada ESCAPE kerana memberikan peluang untuk menyaksikan pementasan Lawak Ke Der 3.  



Kami, berkumpul di Istana Budaya lebih kurang jam 7.30 pm dan persembahan bermula jam 8.30 pm . So, sebelum tu, sempat la Fiza berkenal-kenalan dengan beberapa rakan blogger yang baru first time jumpa :) Mereka semua friendly dan mempunyai keterujaan yang sama dengan Fiza untuk melihat persembahan Lawak ker der 3 ni.

Untuk musim ketiga ni, pelakon yang diketengahkan oleh director dan producer Hans Isaac ialah Harits Iskandar, Nabil, Jambu dan Douglas Lim . Yes! Douglas Lim . Kenal kan . He is a Chinese actor dan kemunculan dia untuk Lawak Ke Der 3 ni memang membuat Fiza tertanya-tanya, mampu ke dia mengeletek kami dengan lawak dia? Apa lawak yang nak disajikan? hurm . jeng jeng jeng :p Memang satu kerugian  siapa yang tak tengok Lawak Ke Der 3 di Istana Budaya. Kehadiran muka-muka baru seperti Kumpulan Jambu dan Douglas Lim berjaya menyenakkan lagi perut dengan lawak kental mereka.

Persembahan yang diberikan oleh Nabil , Jambu , dan Harits Iskandar tidak menghampakan. mereka adalah pelakon komedi Malaysia yang memang kita semua kenal dan tahu kehebatan membuat orang ketawa dengan lawak masing-masing:) Dan seterusnya .., Douglas! Ya Douglas ! memang unexpected sungguh oiii .  Dia betul-betul berjaya membuat penonton ketawa tak hengat semalam . Idea spontan , dengan cara selamba dia . Hahaha! aiiyakk, wa talak boleh ingat laa, sekalang pun mahu gelak oo :p Besttt sangat! perfect 10 fiza bagi dia! , So lepas ni, tak boleh nak pandang rendah dah kat Douglas :) 'Mesti semua orang tertanya-tanya, apa budak cina ini buat di disini' kakaka, lebih kurang macam tu la ayat dia masa mula-mula naik pentas :p Persembahan Douglas paling menonjol serta berjaya mendapat standing ovation dan tepukan gemuruh penonton! :)


Kehebatan Lawak Ke Der 3 terbukti apabila tiket-tiket habis dijual. Ramai yang frust sebab tak dapat atau tak sempat nak tengok. Berita baik untuk peminat Lawak Ke Der 3 dan pelanggan ESCAPE. Kini korang boleh menyaksikan Lawak Ke Der 3 secara eksklusif ESCAPE mulai 31.12.2013 selama 6 bulan. Lama tu!

Kali ini jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan Lawak Ke Der 3 di ESCAPE.
Bercakap mengenai peluang, ini ada satu lagi peluang yang mesti direbut oleh pelanggan Celcom. Sertailah peraduan Cuit-Cuit Menang Duit @ ESCAPE yang menawarkan hadiah tunai RM5,000 setiap hari!

Caranya mudah :-

 Mulai 7 hingga 27 Dis 2013, pelanggan Celcom perlu menonton YouTube Channel – cuit-cuit @ESCAPE atau klik: https://www.youtube.com/channel/UCj_-0IGMHwc2r7tDLv2De2g setiap hari untuk menjawab satu teka-teki yang akan dikemukakan oleh pelawak Lawak Ke Der 3.
Pelanggan Celcom dikehendaki meneka dan menghantarkan jawapan yang tepat dengan cepat ke 20888. Jawapan tak perlu panjang. Cukup dengan hanya satu perkataan.

Nak tahu tahu lebih? Layari laman web ESCAPE DISINI


Apa itu ESCAPE?

ESCAPE merupakan dunia hiburan peribadi yang boleh anda bawa ke mana sahaja.
Nikmati pelbagai video hebat, filem, konsert, berita, acara terkini dan banyak lagi, semuanya setempat.

Pilih sahaja yang mana anda mahu.
Anda boleh memilih untuk membayar dan menonton filem kegemaran dengan sekali bayar atau melanggan akses bulanan tanpa had, hanya RM25 sebulan!

Lebih daripada 500 filem dan rancangan untuk dipilih merangkumi pelbagai genre (Aksi, ngeri, komedi, drama, seram, cinta).

Termasuk konsert terkini, acara karpet merah yang eksklusif, berita terbaru dan banyak lagi.

Teman hiburan yang sentiasa bersama anda bila-bila masa, di mana jua.
Tontoninya menerusi telefon bimbit, komputer riba, tablet dan komputer peribadi, lancar dari peranti ke peranti (sesuai dengan iOS, Android, MacOS dan Windows). Dengan rangkaian terpantas Celcom, anda boleh menikmati kesemua tayangan tanpa tersekat-sekat atau perlu menunggu lama.

Anda juga bebas untuk berhenti dan sambung tayangan program pilihan anda pada bila-bila masa, di mana-mana jua.Ini yang paling best!

Kini anda takkan terlepas menonton filem atau drama bersiri kegemaran anda.

Kelebihan ESCAPE:

• Henti & sambung tayangan • Pelbagai peranti • Bila-bila masa, di mana-mana jua

Untuk maklumat lanjut, layari www.ESCnow.com sekarang.


Lebih kurang jam 11 pm , tamat la sesi senaman perut kami . Puas hati dengan Lawakkeder3 ni uolls! So, kepada yang tak nak rugi untuk menonton the best Stand up comedy in Malaysia ni, cepat-cepatlah dapatkan tiket di ticket2u.biz . Sape lambat, tiket habis, korang yang rugi :p
Lawak ke der 3 ni bermula 04 dis - 08 dis je . So jangan ketinggalan!


#escnow #lawakkeder3


Wednesday, December 4, 2013

Apa itu DEJAVU ?

December 04, 2013 2

Assalamualaikum .

DEJA VU ! apa tuu . haha dalam WhatsApp group *dalam bloglist Kawan dari semalam perkataan DEJA VU ni muncul , dan pagi tadi ia muncul lagi :p . Bila bercakap pasal DEJA VU ni, memang akan ada soalan " Deja vu tu apa?" . Sama la dengan Fiza semalam . Tanya soalan tu .


Fiza ada ceritakan satu situasi kat kawan-kawan, tapi tak tahu nak describe situasi tu macam mana , lepas cerita tu, tiba tiba ada salah sorang member dalam group tu cakap 
"Dejavu la tu fiza" . Selepas mengadakan perbincangan di WhatsApp *ecececece maka terungkai la maksud DEJA VU ni .

Secara mudah dan ringkasnya, Deja Vu adalah keadaan di mana kita berada dalam situasi keliru macam "Pernah melihat/merasa " atau "pernah mengalami" . Maksudnya , kita mengalami suatu pengalaman yang kita rasa kita pernah lalui dan rasa sebelum ni . Cuma tak pasti bila , Dan selalunya , bila keadaan ni terjadi, mesti ayat ni yang akan keluar dari mulut ;

"ehh, aku rasa macam aku pernah lalui la keadaan ni, tapi bila eh"

Haa, tak payah pening, Fiza dan almost semua orang pernah alaminya :) ianya perkara biasa.


Dalam gambar kat atas tu, mengikut tafsir sains bagaimana Deja vu ni berlaku . 

Itu la dia Deja vu . Bila sebut Deja vu ni, teringat pulak kat drama TV3 yang femes d amos dulu kan . Dejavu di Kinabalu . hihi, Fiza tak pernah miss drama tu :p So sekarang, baru faham maksud di sebalik tajuk drama tu :)




Tuesday, December 3, 2013

MaTiCfest 2013

December 03, 2013 12

Assalamualaikum .



Pada 29 Nov - 01 Dis 2013 yang lepas ,  Pusat Perlancongan Malaysia (MaTiC) yang merupakan agensi di bawah Kementerian Perlancongan dan Kebudayaan Malaysia telah  menganjurkan satu program yang diberi nama "MaTiC Fest 2013" di MaTiC Jalan Ampang, Kuala Lumpur . Program ni bertujuan untuk mempromosikan MaTiC sebagai "One-Stop Centre" untuk kemudahan pelancong yang datang tidak kira dari dalam atau luar negeri dan ianya merupakan acara tahunan di MaTiC yang mana penyertaannya terbuka kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk bersama memeriahkannya. 
Untuk tahun 2013, antara acara yang diadakan ialah pertandingan Paintball , pertandingan & pameran kucing, pertandingan Treasure Hunt , pertandingan karaoke, pertandingan mewarna batik, pertandingan cabaran sukan rakyat, pertandingan mewarna , pertandingan Arm Wrestling dan pertanding Tamiya . Hadiah yang disediakan sangat lumayan! korang boleh tengok dalam gambar di atas :)


Haa, kenapa Fiza Highlight kan yang pertandingan Treasure Hunt tu? hihi, sebab hanya acara tu yang Fiza dan kawan-kawan #KelabBloggerBenAshaari join pada 1 Dis (Ahad) lepas :) Sangat best tahu! Memang hari tu merupakan hari aktif kami lah . Acara ni merupakan acara berkumpulan yang mana setiap kumpulan perlu ada 2 orang . Fiza bergandingan dengan YanTy :) dan team kami diberi nama Floppy! haha masa urusetia mintak nama kumpulan, hanya nama tu yang terlintas kat kepala ni :p


Untuk acara ni, kami perlu mengharungi dan menyelesaikan 10 cabaran yang akan diberikan di setiap check point . Fuhh betul-betul menguji kesabaran mental dan fizikal ! Tapi walaupun pelbagai onak dan duri Floppy team lalui, itu semua tidak mematahkan semangat juang kami . Kami berjuang sehingga ke titisan peluh yang terakhir! wahhh bersemangat kan kami :)

Terbaikk Ty! tembakan tepat mengenai sasaran dalam masa 3 saat! *bangga bangga .

Selain aktiviti Treasure Hunt ni, ada lagi aktiviti lagi yang menarik minat Fiza untuk tengok dan berkongsi kat sini iaitu pertandingan dan pameran kucing meow meow comel . Kalau korang peminat kucing yang Tegar , memang rugi tak pegi ke MaTiCfest2013 nih! Tapi jangan sedih, tahun depan kalau ada lagi aktiviti untuk cat lover ni, korang jangan ketinggalan oke! 

Sila tahan nafsu anda bila tengok kecomelan dan keseksian meow meow ni ek :)






lahaiii geram nye! bermacam jenis kucing ada kat sini :) comel kan <3
Selain pertandingan kucing, ada jugak aktiviti pertandingan Tamiya di sini! Tamiya adalah pertandingan race car yang menggunakan remote control . Sesiapa yang kaki racing, boleh try pertandingan ni , tak ada lesen pun boleh racing tahu! hihi .



Lepas join semua aktiviti, kalau dahaga ke lapar ke, jangan risau , sebab di sini juga ada disediakan gerai-gerai jualan makanan . Selain gerai makanan, pelbagai jenis gerai jualan seperti pakej percutian, barangan penjagaan diri, pakaian dan macam-macam lagi juga terdapat disini . Macam-macam ado korang oiii . 


Satu hari Fiza habiskan masa di MaTiCfest 2013 ni memang berbaloi dan enjoy! Meriah sangat . Tahun depan kalau ada peluang, boleh join lagi :) Ohhh lupa nak cerita habis pasal Treasure Hunt tu .hihi . Team Floppy tak menang pun :'( sobs sobs . Tapi walau tak menang, kami tetap membawa pulang sesuatu . Iaitu, pengalaman dan semangat kerjasama yang tak tahu bila boleh rasa lagi bersama kawan-kawan :) 

 Lan Zailan- Pengacara Majlis di MaTiCfest2013

#KelabBloggerBenAshaari  




Thursday, November 28, 2013

Alhamdulillah, Syukur

November 28, 2013 6

Assalamualaikum .

ALHAMDULILLAH .

syukur , syukur sangat , Umi dah sihat seperti biasa :)

Hari Ahad lepas, fiza dapat mesej dari Angah, kata umi jatuh dalam bilik air . Masa tahu tu, jantung ni dup dap dup dap . RISAU sangat . Angah hantar ke hospital and Doc kata umi terpaksa kena tahan Wad . Untuk pemeriksaan lanjut dan sebab badan umi lemah sangat . 
Petang Isnin, lepas dapat kebenaran bos, fiza terus balik kg . Tu pun kelam kabut sikit dekat ofis sebab kebetulan masa tu, ada tugasan penting yang fiza kena siapkan :'( Tapi bila fikirkan , Umi lebih penting , Fiza terpaksa lupakan kejap soal kerja dengan harapan, tugas tu fiza sempat siapkan sebelum date line . 

Kami *fiza, hubby and weeda sampai di kampung lebih kurang jam 3.00 petang . Terus ke Hospital . Jumpa umi . Umi nangis nampak kami :'( . Sedihnya tengok umi sakit camtu :'( :'(
Alhamdulillah, hasil x-ray, doc kata tak ada kecederaan serius . Cuma badan umi kekurangan air, tambahan, kencing manis umi agak tinggi :'( . Umi admitted 2 hari untuk pemantauan dan sepanjang 2 hari tu, 4 botol air dimasukkan . Yang nasib baiknya, rumah kami belakang hospital je, so tak de masalah untuk kami berulang tengok umi :)

hari Selasa, umi dibenarkan balik rumah . Alhamdulillah . Selesai urusan di Hospital, terus bawak umi balik :) Malam tu, kami buat surprise belated birthday untuk umi :p . Birthday umi 18 Nov , tapi masa tu fiza tak dapat balik, so kena la celebrate lewat :p

Untuk Umi, Kak long doakan umi panjang umur, sihat selalu, diberkati Allah dunia akhirat dan bahagia dunia akhirat :)

Kami sayang umi :')


Sunday, November 24, 2013

Mari Main Masak Masak

November 24, 2013 12

Assalamualaikum .

♩ ♪ ♫ ♬ ♭ ♮ ♯Bangun pagi, gosok gigi, cuci muka terus mandi , 
masuk dapur potong bawang, buat masak nasi goreng ♩ ♪ ♫ ♬ ♭ ♮ ♯


:)




Saturday, November 23, 2013

Renungan Ajal

November 23, 2013 2

Assalamualaikum .

Baru lepas tengok drama kat Astro Oasis , Renungan Ajal tajuknya . Drama ni, setiap plot membawa kita bersama ke arah mendekatkan diri kepada yang ESA . Sungguh banyak pengajaran dan kebaikan yang boleh kita kutip sebagai pedoman dalam hidup . Berbeza sungguh dengan drama- drama 'Lu, Gua' yang sering dapat tempat di setiap stesen TV sekarang ni :'(  

Cerita dia mengisahkan seorang Kor Agama Tentera yang dapat keistimewaan daripada Allah SWT merasai saat 100 hari kematiannya . Setiap hari , dia mengira detik dan tanda dalam diari tarikh-tarikh 40 hari, 7 hari , 3 hari sehingga la saat kematiannya. Terlalu takut dia mengira detik tu . Masa dia banyak dihabiskan dengan Akhirat, tanpa melupakan tanggungjawab dunia dia .Perubahan diri dia, disedari isteri dengan anak dia tapi bila ditanya , hanya jawapan 'tak ada apa-apa' yang dia bagi . Akhirnya, tarikh kematiannya dia pun tiba . Dia meninggal dalam Sujud waktu bertugas di Lubnan .Sebelum dia meninggal, dia amanahkan kawan dia untuk serahkan bungkusan yang berisi diari kepada si isteri . Bila Isteri dia baca diari tu, baru isteri dia sedar , kenapa sebelum ni si suami banyak berubah . Rupanya berubah kerana sedang bersedia menemui Penciptanya :'(

Oke . Fiza nangis tengok drama tu :'( *tapi sempat cover takut husband tgk :p

Itu cuma sebuah rekaan drama tetapi dalam kehidupan realiti pun, tiada satu kemungkinan pun bagi Allah SWT untuk berikan keistimewaan tertentu kepada hambaNya . Kuasa Dia melebihi segalaNya :) Mustahil pada akal manusia, tapi tiada yang mustahil bila Allah SWT mengkehendakkannya berlaku.

psst ~ Ajal tidak pernah jauh dari manusia , berada terlalu dekat . Cuma, bila waktu dan saatnya dia datang menjemput, tiada siapa yang tahu :'( Rasa takut itu semakin menebal .



Wednesday, November 20, 2013

Kejayaan bukan dengan IZIN 'Orang Dalam'

November 20, 2013 6

Assalamualaikum .

Hari ni, dah keluar dah result temuduga kenaikan pangkat yang dibuat baru-baru ni oleh Kementerian tempat fiza keje. Ramai yang kecewa. Hanya dua tiga orang je yang berjaya untuk simpanan . Rezeki masing-masing.

Tahniah untuk mereka :)


Bila datang kecewa, setiap orang punya cara berbeza untuk luahkannya . Dalam pelbagai bentuk . Ada yang meluah dalam keadaan marah, sedih, redha dan macam-macam lagi . Dan paling ketara bila ada yang berpegang teguh dengan kata-kata "Tak ada orang dalam, memang sampai bila pun takkan dapat" . Hurm . "Orang Dalam" . Orang dalam ni kira seseorang yang berpengaruh dalam sesuatu keputusan di sesebuah Jabatan la.

Betul , sekarang, ramai yang menggunakan 'orang dalam' untuk memenuhi keinginan macam nak dapat kerja, kenaikan pangkat atau dalam isu pertukaran . Fiza tak nafikan tu . Cuma yang kita perlu ingat . Bukan dengan IZIN 'Orang dalam' tu  kita berjaya memenuhi keinginan kita tu!  Contoh , kita berjaya dalam pertukaran yang kita mohon melalui pertolongan seseorang , dalam gembira tu , terima kasih kita hanya pada dia hingga lupa nak berterima kasih pada Yang Maha Esa . DIA. Kita LUPA, bahawa, setiap sesuatu yang berlaku adalah dengan KEIZINAN-NYA .

Dan yang sedihnya, bila gagal , kita seolah gunakan alasan tu untuk menghentam . Kata-kata "Tak ada orang dalam, memang sampai bila pun takkan dapat" pun tersemat dalam kepala . Percayalah, Waima kita gunakan Ketua paling berpengaruh sekali pun , kalau dah ditakdirkan Allah kata rezeki tu BUKAN untuk kita , maknanya memang takkan jadi milik kita. Jangan terlalu kecewa hingga kita menyalahkan takdir .

Kun fayakun .

Bila mana Allah kata jadilah, maka jadilah ia tanpa siapa atau apapun yang boleh menghalangnya. Takkan tertangguh walau sesaat .

Insyaallah , Saat kita gagal dalam sesuatu yang kita inginkan, Allah telah aturkan sesuatu yang jauh lebih baik untuk kita . Begitu juga bila datang ujian untuk kita . Allah hadirkan kita ujian kerana DIA rindukan rintihan hambaNya . kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui,  ujian dan musibah, mengingatkan kita pada Dia . Kita yang alpa selalunya akan merintih pada Allah, hanya bila di dalam kesusahan :'(


Berusahalah , TAPI jangan sampai lupa pada DIA .


Tuesday, November 19, 2013

Misteri Villa Nabila yang tidak terungkai

November 19, 2013 5

Assalamualaikum .



Kecoh . memang kecoh dengan cerita Villa Nabila nih . Dalam masa sehari, semua media sosial berkongsi pasal ni . Bukan setakat di media, di ofis, di cafe pun sana sini orang duk bercakap pasal Villa Nabila ni . Semuanya gara-gara seorang remaja yang hilang tu kan .
Fiza sehingga semalam, memang tak pernah tahu pasal kewujudan Villa Nabila dan cerita disebaliknya ni . Kisah Misteri yang dikatakan menyelubungi setiap sudut kawasan Villa ni . Dan semalam, bila kawan-kawan sibuk duk bercakap, fiza pun habis la gugel . Macam-macam versi yang diterjemahkan . hihi, mana yang betul tak tahu la :p . Tapi kan, bila baca tu, seram jugak! erkk . Tengok gambar villa tu pun menyeramkan jugak :p .
Cuma satu je la, fiza duk cari-cari jugak gambar rupa bentuk asal Villa tu, tapi sampai sudah tak jumpa . Teringin nak tengok .

Ohh berbalik pada cerita remaja hilang tu . haaa sebab kes dia la Villa ni popular sari dua ni.hihi , Alhamdulillah akhirnya jumpa jugak dia . Harap lepas ni, kes yang sama tak berulang dah . Dan harapnya, lepas ni jangan la ada yang jadi ajinamoto dah ,sebar cerita yang belum tentu kesahihannya . Suspen tahu! bila dengar cerita *hearsay kata sampai 30 orang , 23 orang yang hilang dalam tu .Walhal, cuma sorang . ish ish ish . Mahu tak gempar! . 

Lepas ni, Villa Nabila akan terus kekal dengan misterinya . Misteri yang tak berkesudahan dan tak punyai kebenaran yang pasti . Silap-silap, ada yang buat cerita Villa Nabila pulak , alaa macam Highland Towel tu :p . Cerita yang banyak disirami dengan Garam, Gula, Ajinamoto -.- hurm.






Bukak paip keluar ...

November 19, 2013 12

Assalamualaikum .


Betul la orang kata, baik terputus bekalan elektrik dari terputus bekalan air .  Blok Appartment fiza sejak sabtu lagi tak ada air , cuma yang alhamdulillahnya, rumah fiza baru semalam mula tak de air . Bukak paip, keluar angin T_T . sadis! Dalam kepala mula terfikir nak guna air untuk itu, untuk ini .alamakk macam mana niii . -.-

Husband call maintenance, Kata mereka , 20hb baru ada air balik ! oh tidakkk! lama tuuu . Bekalan air terputus sebab 'Water Tank' blok kami terbakar akibat kilat kuat hari Sabtu lepas . Dorang dah tampal notis dah kata nak baikpulih 'Water Tank' tu , tapi tu lah , ingat tak ada la lama sampai macam ni . uhukkk . Salah sendiri sebab tak simpan air banyak-banyak T_T


Pic fr.google

Hari ni kena buat operasi besar-besaran beli air mineral yang besar tu untuk stok sampai esok . Air untuk minum .Masak . hurmm, memang tak masak la jawabnya -.- 


psst ~ Air baru dua hari tak ada, kita dah kelam kabut . Macam mana la keadaan mereka yang alami kemarau pastu tak ada bekalan air yang cukup tu kan T_T . Sebab tu la, walau dalam apa keadaan kesusahan sekali pun, tetap kena BERSYUKUR , dan kena fikir , kita susah, ada yang lebih susah dari kita -.- . 


Alhamdulillah .




Friday, November 15, 2013

Ada perkara yang kita berbeza

November 15, 2013 8

Assalamualaikum .

Ada perkara yang kita berbeza . 

Isteri suka makan western, Suami suka makan nasi
Isteri suka muzik balada, Suami suka muzik pop
Isteri suka tempat sunyi, Suami suka tempat ramai orang
Isteri suka pantai, Suami suka 'mall'
Isteri suka bercuti di Pulau, Suami suka tempat tinggi
hihi, Isteri suka tonton Astro Prima, Suami suka HBO
Isteri suka makan, Suami suka bawak Isteri pegi makan . ehh macam tak kene je .haha!

Perbezaan tu buat kita makin erat . Makin kejab dengan kasih sayang . Terima kasih Allah :)




Gambar ni last month punya cerita ni , husband bawak Fiza ke KLCC sebab dah lama tak ke sana . Main terjah je , bila sampai sana, beli barang sikit , pastu tak tahu dah nak pegi mana :p . Tiba-tiba husband ajak g Aquaria , fiza pun suka la, sebab dah lama nak pegi tengok ikan-ikan kat situ . Tapi bila tengok jam, hurm dah pukul 5 lebih . Hampa . Dah lewat dah :'( . Husband pun kata , tak pe, tunggu skool holiday, kita datang dengan adik-adik sekali :) wiwiwiwi . 


Meatball Bolognese . Sedap, alhamdulillah . Fiza makan kat FC KLCC tu je . Harga tak ingat 
berapa :p 

Motips entry ni sebenarnya nak tunjuk meatball tu je . haha , tapi intro dengan berjiwang bagai pulak .hihihihi :p . oke bye!


psst ~

"Sesungguhnya orang-orang yang saling mencintai, kamar-kamarnya di surga nanti terlihat seperti bintang yang muncul dari timur atau bintang barat yang berpijar. Lalu ada yang bertanya, "siapa mereka itu?", "mereka itu adalah orang-orang yang mencintai karena Allah 'Azzawajalla." 
(HR. Ahmad)


Salam Jumaat dan Selamat berhujung minggu :)


Thursday, November 14, 2013

Simple GA - 3D Puzzle

November 14, 2013 7

Assalamualaikum .


Lama nye tak berupdate :'( oke. tak mau bagi alasan dah.bila entry bersawang, asyik ade alasan je . macam-macam alasan .hihi . Bak kata sifu , tak ada alasan untuk tak update blog sebab masa selalu ada, kita je yang tak pandai manage masa tu :p . hihihi . 
Entry kali ni ialah entry fiza join satu GA yang dianjurkan oleh seorang Abah ni . Abah Akiff yang omey omey. errr bukan Abahnya yang omey . Akiff yang omey :p 


Haa, ni adalah Header merangkap HADIAH yang disediakan :) Ohsem kan! giler real puzzle puzzle 3D nih . Tapi hadiah yang KLCC tu , bukan semua :p

Fiza selalu tengok lan duk post pasal Puzzle 3D ni, dan tiba-tiba jadi jatuh cinta pulak . Katanya, untuk siapkan satu puzzle tu mengambil masa berjam jam jugak . fuhhh, berpeluh jugak tu . Memang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi :p . Fiza dah ada 2 jenis . Beli dengan Lan ni jugak . Harga dia , murah je, ikut saiz . Kalau berminat nak beli leh contact lan kat fb dia . Link Fb ada kat blog dia :p .
Dah beli dua tapi nakkk cuba nasib jugak untuk dapatkan KLCC tu .hihi, lambang kemegahan negara Malaysia ku tercinta kan tu :p . Harap-harap, ada rezeki fiza . :) 

Korang kalau berminat nak join GA ni, klik gambar tu atau klik SINI . Di situ ada di nyatakan syarat-syarat penyertaan . SANGAT SENANG DAN SIMPLE je syarat dia. Join tau! 



Oke, siap entry GA :) Publish!




Monday, October 28, 2013

Pulau Ketam ikan Bakar Ekspres

October 28, 2013 16

Assalamualaikum .

Semalam, Sabtu , tetiba terfikir kat kepala ni nak berjalan dan isi masa hari minggu ke GM Wholesale City Klang . Itu first time fiza ke sana . Lagipun semalam Angah dengan anak-anak buah fiza ada lagi kat sini, so best la berjalan :) Plan nak ke GM tu pun last minute punya keje tu .huhu . Masa duk fikir nak keluar g mana tu , teringat yang orang kata kat GM tu 'Syurga pakaian kanan-kanan' . Murah dan Cantik . Sambil kenal tempat, sambil cuci mata, sambil shopping apa yang berkenan :) 

Sampai je kat sana . fuhh , penuhh kereta! Ngalahkan Kenanga dah . hampir 10 minit jugak berpusing cari parking . Bila masuk je kat GM ni, waalaweyyy , betul laa, penuh dan bermacam jenis pakaian kanak-kanak ada, tapi bukan utk kanak-kanak je, pakaian muslimah dan pelbagai jenis barangan lain giler banyak kat situ . lagi best dari KWC :p *xcited terlebih sebab first time datang kan ^^

Sebenarnya, isi penting untuk entry ni ialah fiza nak cerita tempat makan yang sangat best dalam GM ni . Nama restoran tu PULAU KETAM IKAN BAKAR . Nama je kat pulau tapi restorannya terletak dalam bangunan GM ni ha :p. lupa tingkat berapa , tapi dekat area food court . Mula tu hubby tarik tangan nak masuk Ayam Penyet , tapi masa nak ke Ayam Penyet tu, fiza terpandang restoran ni . Oke, jujurnya, tarikan pertama  fiza nak masuk ialah sebab nama restoran dia tu dan suasana dalam dia . hihi . Maka fiza pun tarik balik tangan hubby masuk restoran ni :p






 Ini antara menu yang disediakan . sangat MURAH! mula tu fiza ingat mahal la harga makanan dia kan, sebab tengok la senarai ikan dia . Tapi ternyata ramalanku salah belaka . Semua harga tu set dengan air dan nasi .


Haa, ni fiza punya santapan . Ayam goreng Hawaii apatah nama dia . dan rasa dia SANGAT SEDAP . manis , masam, semua ada . complete rasa dia bila masuk dalam mulut tu . urmmmm . 





Tiga atas ni santapan hubby fiza , angah n BIL fiza . 100x likes utk makanan ni . Sedap! Dia ada 4 pilihan cara masak untuk ikan dan ayam ni, so kita cuma pilih je nak makan masakan macam mana . 

Oke, licin . Yang tinggal cuma serpihan bendi dan kuah je :p ehh alamak, ayam tu ada seketul dua lagi laa . alaa, rugi rugi !


Ha, ni total untuk semua yang kami makan tu . 5 orang makan dan jumlah dia cuma RM55.40 je . Sangat murah dan berbaloi !

Korang kalau pergi ke GM ni, wajib rasa makanan kat situ , makanan sedap, murah dan layanan pun baik dari pekerja dia . Masa nak keluar tu, tetiba fiza terperasan satu signboard yang memang femes ni .jeng jeng jeng !



Haaa, rupanya kedai ni pernah masuk JJCM . JJCM biasa pegi tempat femes dengan kesedapan makanan dia kan , so sini memang betul tempatnya . Next time , Insyaallah fiza datang lagi ke sini , dan lepas ni, tujuan utama mesti nak makan kat sini , lepas tu baru shopping :p .

psst ~ Kualiti gambar tak cantik sebab snap guna henpon :p



Friday, October 25, 2013

Minggu yang meriah!

October 25, 2013 4


Assalamualaikum .

Sejak hari Selasa lepas, rumah fiza memang meriahhhhh sangat! Bila g keje pun, hati ni selalu duk ingat nak balik rumah je .hihi . Sebab . Sejak Selasa lepas adik fiza, Angah ada kat umah fiza . Suami dia , merangkap adik ipar fiza ke Medan , so selama dia di sana, Angah , Danial, Afiq and Qisha tinggal dengan Fiza :) Haa, mereka ni la yang memeriahkan rumah ni :)

Nur Qisha Izzara, anak buah fiza yang paling kecik . Baru 2 bulan umur dia .kecik cenonet lagi :p dan sebagai Ciklong yang memang suka menyakat budak , Qisha selalu jadi mangsa buli mak sedara dia ni :p hihi . Afiq pulak , dah besar dahh , nak buli pun susah dah, sebab selalu kalau ada cubaan nak buli dia, kita yang terkena balik . haha!

Video pertama ni, mood Qisha baik sangattt , baru 2 bulan, tapi dah suka ajak orang borak-borak , senyum senyum bila kene 'agah' . errr tahu tak 'agah' tu ape? urmm, 'agah' tu ..'agah' laa. hihi . 
bahasa klate tu :p . 

Ichaa senyummm . dengan Abang afiq sekali datang nak tayang senyum dia :p

Haaa, Video kedua pulak .. uwaaaaaa.. uwaaaaa .. ni memang kene buli .hihihi . Qisha ni, susah nak nangis , So sebab susah nak tengok dia nangis la, Ciklong suka tengok Qisha nangis .hikss .


uwaaa, uwaaa..muehehehehehe . Ichaa nak susuuu :p

hihihi, maafkan Ciklong sayang , Qisha comel sangat , sebab tu Ciklong sukaa kacau Qisha :p eh eh, bukan Ciklong je tahu! Cikda pun sama :p
Video-video tu dari i.g Fiza, kalau nak berkongsi gambar omey-omey korang dengan Fiza , leh la follow :) Errr, tapi Fiza tapis jugak kalau nak follow balik :p kalau yang follow tu gambar pelik-pelik .. Fiza tak accept .. takuttt -.-

Esok dah Sabtu . Ahad Angah dah nak balik, so nak habiskan hujung minggu dengan 
budak-budak kecik ni :)


“Sesungguhnya orang yang paling hampir dengan tempatku di kalangan kamu ialah yang paling cantik akhlaknya, mereka menghormati orang lain dan mereka senang bermesra dan dimesrai. Orang Mukmin itu ialah yang mudah mesra dan dimesrai, dan tiada kebaikan pada mereka yang tidak boleh bermesra dan dimesrai. Dan sebaik-baik manusia ialah yang banyak memberi manfaat kepada manusia.”
(Riwayat Al Hakim dan Al Baihaqi).



Tuesday, October 22, 2013

Oh! pakej untuk MC.

October 22, 2013 12

Assalamualaikum .



Ohh , lamanya tidak menjenguk kat sini . Tak ada entry baru .sobs sobs , hakkcimmm . 
ehh terbersin pulak :p semalam fiza dah mula rasa tak sedap badan . sakit tekak petanda awal nak demam , nak selsema . Dan hari ni , satu pakej fiza dapat . Sakit kepala + demam = DEMAM . Alhamdulillah . semoga terhapus segala dosa-dosa kecil fiza melalui sakit ni .

Sebenarnya, banyak cerita nak kongsikan kat sini . Tapi bila nak je on blog, ada macam satu suara berbisik . off balik, off balik .. siapkan esaimen dulu ..esaimen menggunung banyaknya ni .. 

ohhhh T_T 
rasa bersalah pulak sebab banyak esaimen yang fiza nak kene siapkan . Dan yang sedihnya , satu pun tak siap lagi . Sibuk dengan hal lain -.-

Bercuti la
Balik Kampung la
Kenduri la
Program blogger la
last week , Raya pulakkk 

Haa, akhirnya , satu pun tak tersentuh lagi . huhu . 

Dah lepas raya ni, tetiba demam pulak . Tapi orang kata , nak seribu daya, tak nak seribu dalih kan .hihi :p
Apa nak buat, usahkan nak cari seribu daya, nak cari sepuluh daya pun tak larat dah ni untuk nak ke sana sini cari bahan . hurm 
Kejap lagi nak ke klinik . ambik ubat dan kalau doc tu baik hati dapat la MC untuk hari ni . 
Nak rehat secukupnya, lepas tu nak pasang enjin turbo kat kepala cari idea untuk siapkan semua esaimen yang tertunggak tu . Harap-harap, cepat la sihat dari demam ni .


psst ~ Semakin hari, semakin tertarik dengan drama Love u Mr.arrogant tu .hihi, episod ,semalam gelak kemain fiza tengok .Lucu and sweet :p



Saturday, October 5, 2013

Tempat makan sedap di Bandung :)

October 05, 2013 17

Assalamualaikum .

Sambungan cerita di Bandung lagi :) hamboi, kemain lama kan, seminggu lebih baru ada sambungan dia :p

El Cavana Hotel .
Jl. Stasiun Barat No. 25 - 27 Bandung 40181, West Java - Indonesia


Selama 2 hari fiza kat Bandung, semua tempat makan yang kami singgah untuk bersantap, semua makanannya SEDAP SEDAP! . Tolong percaya :p tak caya? ha tak caya sudah .

Lepas penat berfoto di Tangkuban Parahu, kami dibawa Pak Heru bersantap di sini ,

Location Jl. Cikutra, Surapati

Restoran ni memang terkenal di kalangan pelancong untuk bersantap waktu lunch . Lauk pauk yang dihidangkan memang boleh bagi A++ . SEDAP .semua lauk sedap . Apa yang fiza tahu, makanan yang terkenal di sini ialah Gulai Otak .errrk otak apa tak sure la pulak sebab fiza tak makan, eeerr pandang pun tak :p Tapi kawan-kawan lain yang makan kata sedap . Kalau korang pengemar otak, boleh la cuba :p 


 Tudia, penuh meja dengan lauk pauk makanan traditional Indonesia . Bila kita masuk ke sini, pelayan dia akan hidangkan pelbagai jenis makanan, TAPI, kita cuma perlu JAMAH apa yang kita nak makan je SEBAB, apa yang kita tak jamah tu, dorang akan datang angkat balik dan makanan tersebut tidak akan di kira . So, kalau datang sini, jangan ngegade nk main-main cuit cuit semua ye . kalau betul nak makan tak pe . sebab kalau dah cuit, dia dah kira kene bayar :)

meh close up sikit :p


Ye, memang nampak biasa je , tapi sekali kalau dah rasa, memang akan terkenang. ehh macam iklan pulak :p Ayam goreng dia tu pun sedap dia lain macam . nyumm nyumm .

Dah siap bersantap, lokasi kami seterusnya ke tempat yang sememangnya TERKENAL disini untuk pelancong bershopping . PASAR BARU
Pasar baru ni terletak berdekatan je dengan hotel kami menginap, haa sebab tu fiza kata, berbaloi duk hotel tu, sebab semua dekat :) 



Ni diaa, Pasar Baru nya . Jalan ke sini memang sesak dan, dalam Pasar Baru tu pun lagi sesak .Ramai orang membeli dan membelah dalam tu :p Pasar Baru ni memang tempat orang-orang kita nak beli souvenier, telekung sembahyang, kain lace, kain pasang berkerawang tu , macam-macam lah . Fiza pun tiba-tiba jadi tamak haloba bila masuk sini sebab barang murah! Tapi branded brands tak ada la kat sini . Kalau nak pakaian macam t-shirt, jeans, shoes, handbag ke biasanya orang akan ke tempat yang namanya Rumah Mode, Factory Outlet , Jalan Riau dan satu lagi tempat fiza lupa jalan apa . Tapi, kan, kalau next time ada rezeki pegi lagi, fiza nak ke Rumah Mode dulu sebelum Pasar Baru .haha . Baru la rupiah tak habis banyak kat Pasar Baru :p

Nexttttttt!

Esoknya, dahh nak balik . sob sob sob . sebab tu fiza kata ,kejap je kami kat sana :p huhu . Tapi nak duk lama pun , buat apa jugak, sebab semua tempat menarik kat sana kami dh jelajah dalam masa dua hari tu :p flight malam, so, sempat la sebelum balik tu, kami menjelajah ke tempat lain pulak :p

Hari kedua tu, kami ke RUMAH MODE, terletak di 41 Jalan Dr. Setiabudhi, Bandung, Indonesia. Rumah Mode ni salah satu tempat  kita yang datang melancong ni wajib singgah tahu!
Orang kat sana kata, dekat sini, kebanyakkan golongan pertengahan, kaya dan artis-artis yang bershopping . Masa fiza pegi tu pun, kat tempat parking dia, penuh dengan kereta berplat Jakarta .hurmm mungkin orang dari sana datang berjalan ke Bandung. Shopping kat situ .kan .


Dalam Rumah Mode ni, terdapat pelbagai jenama pakaian. Pakaian kanak-kanak xyah cakap la,macam-macam jenis . Orang yang kaki shopping, memang patut datang sini . MURAH hokey! 

Destinasi seterusnya, fiza ke KARTIKA SARI pulak .bukan musium eh . ni tempat beli kek lapis Bandung . Nyum nyum . balik sini, sekali ngapp je, habiss .huhu



Terdapat pelbagai jensi kuih dan KEK lapis di sini . Sedap! kalau ke Bandung, kene datang sini tahu :)

Settle membeli kek untuk makcik kak cik maklang sumer kat sini , tengok tengok jam dah tengahari . Maka, perut pun bernyanyi nyanyi manja minta diisi :) Tempat makan kami yang terakhir kat sini ialah disini



Orang biasa panggil Restoran Sunda :)
Makanan kat sini pun superbb best! .



haaa, ha .. terliuqq ka? hikss . Makanan biasa je, tapi sedap .ishh dh bape kali sedap nih .hihi . Sambal Belacan dia, TERBAIK!


Kalau korang ada nak ke Bandung , kene singgah makan kat sini oke . Restoran ni terletak di Jl.Karangsara, No.5 ,Setiabudi, Bandung.


Haaa. kalau tak nak makan kat dalam, bersantai la kat pondok-pondok dia. :)

best kan :)

Siap makan, berpusing-pusing bandar Bandung lagi pastu , tiba masa untuk balikkkk .. huhuhu .


Balikkk, balikkk :p

Maka, habis laa ceritera Bandung hambe dalam kisah kali ni :)
Nak bersiap untuk berpintball pulak :)

psst ~ Doakan fiza dalam interview Selasa ni yee :)