Monday, October 28, 2013

Pulau Ketam ikan Bakar Ekspres


Assalamualaikum .

Semalam, Sabtu , tetiba terfikir kat kepala ni nak berjalan dan isi masa hari minggu ke GM Wholesale City Klang . Itu first time fiza ke sana . Lagipun semalam Angah dengan anak-anak buah fiza ada lagi kat sini, so best la berjalan :) Plan nak ke GM tu pun last minute punya keje tu .huhu . Masa duk fikir nak keluar g mana tu , teringat yang orang kata kat GM tu 'Syurga pakaian kanan-kanan' . Murah dan Cantik . Sambil kenal tempat, sambil cuci mata, sambil shopping apa yang berkenan :) 

Sampai je kat sana . fuhh , penuhh kereta! Ngalahkan Kenanga dah . hampir 10 minit jugak berpusing cari parking . Bila masuk je kat GM ni, waalaweyyy , betul laa, penuh dan bermacam jenis pakaian kanak-kanak ada, tapi bukan utk kanak-kanak je, pakaian muslimah dan pelbagai jenis barangan lain giler banyak kat situ . lagi best dari KWC :p *xcited terlebih sebab first time datang kan ^^

Sebenarnya, isi penting untuk entry ni ialah fiza nak cerita tempat makan yang sangat best dalam GM ni . Nama restoran tu PULAU KETAM IKAN BAKAR . Nama je kat pulau tapi restorannya terletak dalam bangunan GM ni ha :p. lupa tingkat berapa , tapi dekat area food court . Mula tu hubby tarik tangan nak masuk Ayam Penyet , tapi masa nak ke Ayam Penyet tu, fiza terpandang restoran ni . Oke, jujurnya, tarikan pertama  fiza nak masuk ialah sebab nama restoran dia tu dan suasana dalam dia . hihi . Maka fiza pun tarik balik tangan hubby masuk restoran ni :p






 Ini antara menu yang disediakan . sangat MURAH! mula tu fiza ingat mahal la harga makanan dia kan, sebab tengok la senarai ikan dia . Tapi ternyata ramalanku salah belaka . Semua harga tu set dengan air dan nasi .


Haa, ni fiza punya santapan . Ayam goreng Hawaii apatah nama dia . dan rasa dia SANGAT SEDAP . manis , masam, semua ada . complete rasa dia bila masuk dalam mulut tu . urmmmm . 





Tiga atas ni santapan hubby fiza , angah n BIL fiza . 100x likes utk makanan ni . Sedap! Dia ada 4 pilihan cara masak untuk ikan dan ayam ni, so kita cuma pilih je nak makan masakan macam mana . 

Oke, licin . Yang tinggal cuma serpihan bendi dan kuah je :p ehh alamak, ayam tu ada seketul dua lagi laa . alaa, rugi rugi !


Ha, ni total untuk semua yang kami makan tu . 5 orang makan dan jumlah dia cuma RM55.40 je . Sangat murah dan berbaloi !

Korang kalau pergi ke GM ni, wajib rasa makanan kat situ , makanan sedap, murah dan layanan pun baik dari pekerja dia . Masa nak keluar tu, tetiba fiza terperasan satu signboard yang memang femes ni .jeng jeng jeng !



Haaa, rupanya kedai ni pernah masuk JJCM . JJCM biasa pegi tempat femes dengan kesedapan makanan dia kan , so sini memang betul tempatnya . Next time , Insyaallah fiza datang lagi ke sini , dan lepas ni, tujuan utama mesti nak makan kat sini , lepas tu baru shopping :p .

psst ~ Kualiti gambar tak cantik sebab snap guna henpon :p





Friday, October 25, 2013

Minggu yang meriah!



Assalamualaikum .

Sejak hari Selasa lepas, rumah fiza memang meriahhhhh sangat! Bila g keje pun, hati ni selalu duk ingat nak balik rumah je .hihi . Sebab . Sejak Selasa lepas adik fiza, Angah ada kat umah fiza . Suami dia , merangkap adik ipar fiza ke Medan , so selama dia di sana, Angah , Danial, Afiq and Qisha tinggal dengan Fiza :) Haa, mereka ni la yang memeriahkan rumah ni :)

Nur Qisha Izzara, anak buah fiza yang paling kecik . Baru 2 bulan umur dia .kecik cenonet lagi :p dan sebagai Ciklong yang memang suka menyakat budak , Qisha selalu jadi mangsa buli mak sedara dia ni :p hihi . Afiq pulak , dah besar dahh , nak buli pun susah dah, sebab selalu kalau ada cubaan nak buli dia, kita yang terkena balik . haha!

Video pertama ni, mood Qisha baik sangattt , baru 2 bulan, tapi dah suka ajak orang borak-borak , senyum senyum bila kene 'agah' . errr tahu tak 'agah' tu ape? urmm, 'agah' tu ..'agah' laa. hihi . 
bahasa klate tu :p . 

Ichaa senyummm . dengan Abang afiq sekali datang nak tayang senyum dia :p

Haaa, Video kedua pulak .. uwaaaaaa.. uwaaaaa .. ni memang kene buli .hihihi . Qisha ni, susah nak nangis , So sebab susah nak tengok dia nangis la, Ciklong suka tengok Qisha nangis .hikss .


uwaaa, uwaaa..muehehehehehe . Ichaa nak susuuu :p

hihihi, maafkan Ciklong sayang , Qisha comel sangat , sebab tu Ciklong sukaa kacau Qisha :p eh eh, bukan Ciklong je tahu! Cikda pun sama :p
Video-video tu dari i.g Fiza, kalau nak berkongsi gambar omey-omey korang dengan Fiza , leh la follow :) Errr, tapi Fiza tapis jugak kalau nak follow balik :p kalau yang follow tu gambar pelik-pelik .. Fiza tak accept .. takuttt -.-

Esok dah Sabtu . Ahad Angah dah nak balik, so nak habiskan hujung minggu dengan 
budak-budak kecik ni :)


“Sesungguhnya orang yang paling hampir dengan tempatku di kalangan kamu ialah yang paling cantik akhlaknya, mereka menghormati orang lain dan mereka senang bermesra dan dimesrai. Orang Mukmin itu ialah yang mudah mesra dan dimesrai, dan tiada kebaikan pada mereka yang tidak boleh bermesra dan dimesrai. Dan sebaik-baik manusia ialah yang banyak memberi manfaat kepada manusia.”
(Riwayat Al Hakim dan Al Baihaqi).





Tuesday, October 22, 2013

Oh! pakej untuk MC.


Assalamualaikum .



Ohh , lamanya tidak menjenguk kat sini . Tak ada entry baru .sobs sobs , hakkcimmm . 
ehh terbersin pulak :p semalam fiza dah mula rasa tak sedap badan . sakit tekak petanda awal nak demam , nak selsema . Dan hari ni , satu pakej fiza dapat . Sakit kepala + demam = DEMAM . Alhamdulillah . semoga terhapus segala dosa-dosa kecil fiza melalui sakit ni .

Sebenarnya, banyak cerita nak kongsikan kat sini . Tapi bila nak je on blog, ada macam satu suara berbisik . off balik, off balik .. siapkan esaimen dulu ..esaimen menggunung banyaknya ni .. 

ohhhh T_T 
rasa bersalah pulak sebab banyak esaimen yang fiza nak kene siapkan . Dan yang sedihnya , satu pun tak siap lagi . Sibuk dengan hal lain -.-

Bercuti la
Balik Kampung la
Kenduri la
Program blogger la
last week , Raya pulakkk 

Haa, akhirnya , satu pun tak tersentuh lagi . huhu . 

Dah lepas raya ni, tetiba demam pulak . Tapi orang kata , nak seribu daya, tak nak seribu dalih kan .hihi :p
Apa nak buat, usahkan nak cari seribu daya, nak cari sepuluh daya pun tak larat dah ni untuk nak ke sana sini cari bahan . hurm 
Kejap lagi nak ke klinik . ambik ubat dan kalau doc tu baik hati dapat la MC untuk hari ni . 
Nak rehat secukupnya, lepas tu nak pasang enjin turbo kat kepala cari idea untuk siapkan semua esaimen yang tertunggak tu . Harap-harap, cepat la sihat dari demam ni .


psst ~ Semakin hari, semakin tertarik dengan drama Love u Mr.arrogant tu .hihi, episod ,semalam gelak kemain fiza tengok .Lucu and sweet :p





Saturday, October 5, 2013

Tempat makan sedap di Bandung :)


Assalamualaikum .

Sambungan cerita di Bandung lagi :) hamboi, kemain lama kan, seminggu lebih baru ada sambungan dia :p

El Cavana Hotel .
Jl. Stasiun Barat No. 25 - 27 Bandung 40181, West Java - Indonesia


Selama 2 hari fiza kat Bandung, semua tempat makan yang kami singgah untuk bersantap, semua makanannya SEDAP SEDAP! . Tolong percaya :p tak caya? ha tak caya sudah .

Lepas penat berfoto di Tangkuban Parahu, kami dibawa Pak Heru bersantap di sini ,

Location Jl. Cikutra, Surapati

Restoran ni memang terkenal di kalangan pelancong untuk bersantap waktu lunch . Lauk pauk yang dihidangkan memang boleh bagi A++ . SEDAP .semua lauk sedap . Apa yang fiza tahu, makanan yang terkenal di sini ialah Gulai Otak .errrk otak apa tak sure la pulak sebab fiza tak makan, eeerr pandang pun tak :p Tapi kawan-kawan lain yang makan kata sedap . Kalau korang pengemar otak, boleh la cuba :p 


 Tudia, penuh meja dengan lauk pauk makanan traditional Indonesia . Bila kita masuk ke sini, pelayan dia akan hidangkan pelbagai jenis makanan, TAPI, kita cuma perlu JAMAH apa yang kita nak makan je SEBAB, apa yang kita tak jamah tu, dorang akan datang angkat balik dan makanan tersebut tidak akan di kira . So, kalau datang sini, jangan ngegade nk main-main cuit cuit semua ye . kalau betul nak makan tak pe . sebab kalau dah cuit, dia dah kira kene bayar :)

meh close up sikit :p


Ye, memang nampak biasa je , tapi sekali kalau dah rasa, memang akan terkenang. ehh macam iklan pulak :p Ayam goreng dia tu pun sedap dia lain macam . nyumm nyumm .

Dah siap bersantap, lokasi kami seterusnya ke tempat yang sememangnya TERKENAL disini untuk pelancong bershopping . PASAR BARU
Pasar baru ni terletak berdekatan je dengan hotel kami menginap, haa sebab tu fiza kata, berbaloi duk hotel tu, sebab semua dekat :) 



Ni diaa, Pasar Baru nya . Jalan ke sini memang sesak dan, dalam Pasar Baru tu pun lagi sesak .Ramai orang membeli dan membelah dalam tu :p Pasar Baru ni memang tempat orang-orang kita nak beli souvenier, telekung sembahyang, kain lace, kain pasang berkerawang tu , macam-macam lah . Fiza pun tiba-tiba jadi tamak haloba bila masuk sini sebab barang murah! Tapi branded brands tak ada la kat sini . Kalau nak pakaian macam t-shirt, jeans, shoes, handbag ke biasanya orang akan ke tempat yang namanya Rumah Mode, Factory Outlet , Jalan Riau dan satu lagi tempat fiza lupa jalan apa . Tapi, kan, kalau next time ada rezeki pegi lagi, fiza nak ke Rumah Mode dulu sebelum Pasar Baru .haha . Baru la rupiah tak habis banyak kat Pasar Baru :p

Nexttttttt!

Esoknya, dahh nak balik . sob sob sob . sebab tu fiza kata ,kejap je kami kat sana :p huhu . Tapi nak duk lama pun , buat apa jugak, sebab semua tempat menarik kat sana kami dh jelajah dalam masa dua hari tu :p flight malam, so, sempat la sebelum balik tu, kami menjelajah ke tempat lain pulak :p

Hari kedua tu, kami ke RUMAH MODE, terletak di 41 Jalan Dr. Setiabudhi, Bandung, Indonesia. Rumah Mode ni salah satu tempat  kita yang datang melancong ni wajib singgah tahu!
Orang kat sana kata, dekat sini, kebanyakkan golongan pertengahan, kaya dan artis-artis yang bershopping . Masa fiza pegi tu pun, kat tempat parking dia, penuh dengan kereta berplat Jakarta .hurmm mungkin orang dari sana datang berjalan ke Bandung. Shopping kat situ .kan .


Dalam Rumah Mode ni, terdapat pelbagai jenama pakaian. Pakaian kanak-kanak xyah cakap la,macam-macam jenis . Orang yang kaki shopping, memang patut datang sini . MURAH hokey! 

Destinasi seterusnya, fiza ke KARTIKA SARI pulak .bukan musium eh . ni tempat beli kek lapis Bandung . Nyum nyum . balik sini, sekali ngapp je, habiss .huhu



Terdapat pelbagai jensi kuih dan KEK lapis di sini . Sedap! kalau ke Bandung, kene datang sini tahu :)

Settle membeli kek untuk makcik kak cik maklang sumer kat sini , tengok tengok jam dah tengahari . Maka, perut pun bernyanyi nyanyi manja minta diisi :) Tempat makan kami yang terakhir kat sini ialah disini



Orang biasa panggil Restoran Sunda :)
Makanan kat sini pun superbb best! .



haaa, ha .. terliuqq ka? hikss . Makanan biasa je, tapi sedap .ishh dh bape kali sedap nih .hihi . Sambal Belacan dia, TERBAIK!


Kalau korang ada nak ke Bandung , kene singgah makan kat sini oke . Restoran ni terletak di Jl.Karangsara, No.5 ,Setiabudi, Bandung.


Haaa. kalau tak nak makan kat dalam, bersantai la kat pondok-pondok dia. :)

best kan :)

Siap makan, berpusing-pusing bandar Bandung lagi pastu , tiba masa untuk balikkkk .. huhuhu .


Balikkk, balikkk :p

Maka, habis laa ceritera Bandung hambe dalam kisah kali ni :)
Nak bersiap untuk berpintball pulak :)

psst ~ Doakan fiza dalam interview Selasa ni yee :)