Monday, March 16, 2015

Cholek , lagi dan lagi

March 16, 2015 11

Assalamualaikum .

Hello =)


Minggu lepas, hampir setiap hari kawan-kawan ofis duk mengadap makan cholek ni . Weekend , Sabtu dan Ahad pulak, fiza terus sambung ngadap dengan husband kat rumah . Dan hari ni, adaaa lagi officemate bawak, dan tengahari tadi, kenduri cholek lagi kat ofis ni . 

Fuhhh, nasib baik tak sakit perut berjemaah .




Gulp. Sedapp weh!

Gabungan mantap  gula + garam + kicap manis + belacan + cili padi , terhasil la cholek yang menggiurkan ni ;p 

Korang telan ailio tak tengok? 

=p

Saturday, March 14, 2015

Jualan di Pesta Belon Panas Putrajaya

March 14, 2015 14

Assalamualaikum .

Hello =)



Belon panas merupakan acara tahunan yang akan diadakan pada setiap cuti sekolah di Putrajaya bermula 7 tahun lepas , kalau tak silap fiza  . Sepanjang acara ni diadakan, tak pernah sekali pun fiza naik belon panas ni, alasan kukuh fiza untuk tidak mencuba naik ialah sebab TAKUT .haha , fiza gayat tempat tinggi T.T 


"Agak-agak boleh terbangkan kami ke Istanbul tak? "


Untuk tahun ni, acara ni diadakan bermula 12hb sampai la 15hb Mac 2015 . Sekarang ni la sedang berlangsung , kesesakan pun dah mula kelihatan di sekitar ofis fiza ni, Presint 2 . Jumaat semalam, waktu cuti rehat panjang, dengan berbaju kurung ,sempat la fiza menjergah ke tapak fiesta belon panas ni dengan kawan-kawan ofis . Waktu kami datang tu, belon tak ada yang naik pun, yang ada hanya gerai-gerai jualan dan dua tiga fun area.


Disebabkan waktu fiza datang tu tengahari dan bukan waktu untuk belon naik, maka pengunjung pun tak ramai , bebas je kami berjalan ke sana sini, hihi . Peniaga-peniaga kat gerai-gerai pun meriah je memasing duk promote barang jualan dorang kat kami =p


Paling banyak yang fiza nampak, gerai menjual aiskrim . Aiskrim pasu, kelapa, roti, palingg pelikk aiskrim tongkat. berpintal-pintal, cer tengok rupa dia ,


Pelik kan ? macam mana nak masukkan aiskrim dalam kon tu .



Kalau korang datang sini memang best lah, macam-macam jenis jualan ada, cupcake, cake cute-cute pun banyak.  haa tudung Diyana Halik dan Neelofa pun hado oke!

Tapi dalam banyak-banyak area, kami paling banyak mengila kat sini ,

Gigih aku duk baca wasiat yang orang dah tulis kat sini . haha paling tak leh blah, "before i die, i want to eat Pizza" erkk . 

Haa, nampak tak? what i want to? ;p

Korang jangan lupa datang ke hot ballon fiesta ni ye, kalau nak naik belon, kalau tak silap fiza kena datang waktu pagi-pagi dan petang sebab dua waktu ni je belon akan dinaikkan :) Fiesta ni mula dibuka seawal jam 6.30 pagi hingga 8.00 malam.



14 Mac 2015 , Putrajaya


Friday, March 13, 2015

Chicken Chop SEDAP di Restoran Tasik Idaman, Bangi.

March 13, 2015 4

Assalamualaikum .

Hello =)


Sesi makan malam ni dah dua tiga hari lepas dah, tapi sebab tempat yang fiza makan ni SEDAP makanya nak ceritakan jugak disini =)
Sebenarnya tak plan pun nak keluar makan malam dengan Kak Sueizza, Yanty dan Abg Ed ni . Kaksue pm nak datang ambik barang, terus dia culik sekali fiza bawak ke Restoran ni .


Cantikk tempat dia, Restoran terapung dalam tasik =) teruja pulak bila jalan je, dia goyang-goyang .haha.

Honestly, hampir 5 tahun duduk kat Putrajaya ni, inilah pertama kali fiza jejakkan kaki ke Restoran Tasik Idaman ni. Tercengang kaksue dengan ty, sebab katanya Restoran ni super femes d amos , macam bohong jee fiza tak pernah datang . Kata mereka . =p

Apa yang BEST dan menggiurkan tentang makanan disini ialah Chicken Chop dia, sedapppp uhh! Menu makanan banyak, dan order fiza sebenarnya Bihun Tomyam, tapi sebab pedas, tolak tepi bihun tomyam tu, seret chicken chop ty masuk mulut.hahaha. Bihun tomyam fiza, ty habiskan :p


Biasa chicken chop ada coslow sayur tu kan, haa ni coslow buah apple dan limau, masam dan sedap!nyummy! .


Hidangan kaksue mee tomyam dan kerang rebus , Abg Ed bihun pataya = semua yang lain tak memikat tekak fiza kecuali chicken chop tu je , ohh dan kerang tu .hikhik 

Kalau korang penggemar chicken chop, kena cuba yang ada kat restoran ni, Lokasi dia di RESTORAN TASIK IDAMAN , BANGI . Berdekatan dengan ATOM, Jalan Bangi Lama



Tuesday, March 10, 2015

Giveaway Cash RM500 2015 by Emas Putih

March 10, 2015 27

Assalamualaikum .

Hello =)


[Sila Klik Banner Diatas If Nak Join]

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang
Hadiah Misteri Exclusively by Azanis x 3 Pemenang

Mula : 10 Mac 2015 | Tamat :24 Mac 2015



Monday, March 9, 2015

Isnin I Mood yang ..

March 09, 2015 3

Assalamualaikum .

Hello =)



Kursus hari ni dan esok. Entah kenapa aku boleh terjebak dengan kursus yang .. erghhh . Macam mana nk jadi ohsem hari ni kalau awal pagi mood dah kelaut T.T . Tetiba rasa nak lari keluar dan duduk di ofis , siapkan keja yang menimbun . 


Keep Calm & try to be Awesome jelah .




Sunday, March 8, 2015

Cerita Tak Best Pun

March 08, 2015 1

Assalamualaikum

Hello =)

Ahad datang lagi! hari ni, nothing special yang ada dalam kepala ni untuk dibuat . Bangun pagi-pagi, breakfast nasi kerabu lagi, tapi kali ni nasi kerabu Kak Mah nama dia. Kedai kat Gate 1, Putrajaya . Nasi kerabu situ memang selalu penuh dengan pelanggan . Biasala, kalau sedap, mesti akan ramai pelanggan kan =)

Siap makan, husband ke ofis dan wife pun start kereta sendiri, datang ofis jugak =) 

*gambar lama dan sekadar hiasan :p*

Ahad yang membosankan bila dua-dua terpaksa menghabiskan masa tersebut di pejabat T.T  . Semalam kemain la fiza gelakkan Yanty sebab keje hari Ahad, tup tup, diri sendiri pun terpaksa melangok kat sini .huhu . 
*ty , mohon jangan gelakkan kakfiza pulak eh, sobss* .

Sekarang dah pukul 1.00 pm , sambil tunggu masa nak balik jap lagi, jenguk blog dan update cerita yang tak best ni kejap =p . Tapi sebelum balik, kena singgah stesyen minyak untuk hilangkan dahaga si merah dulu . Sampai rumah nanti, tunggu husband balik dan ajak dia pegi beli barang dapur . Petang, belek buku kejap .Malamnya sebelum tido, siapkan pakaian suami isteri untuk keje esok . Itu kemungkinan tugas yang akan fiza buat selepas balik dari office kejap lagi =p . Masak? masak tak de dalam agenda hari ni, Ahad kann. hihihi


Oke dah, times up! nak balik dah . byee!



08 Mac 2015, Putrajaya


Saturday, March 7, 2015

Nasi Kerabu Cholleey | Nasi Kerabu Ketam No.1 Malaysia di Kajang

March 07, 2015 10

Assalamualaikum .

Hello =)


Pernah tengok nasi kerabu ketam yang tengah femes kat Facebook sekarang? yang menyediakan perkhidmatan delivery tu . Nasi Kerabu Cholleey nama dia =) 

Ni dia gambar nasi kerabu yang femes tu,

kredit picture : Facebook

Dan sebagai anak jati Kelantan, memang tak pelik kalau fiza terliur giler tengok nasi kerabu ni, tengok gambar-gambar yang dorang post kat Facebook tu, fuhh mengancam! maka, pagi ni, terlepas keinginan untuk merasa kesedapan nasi kerabu ni bila husband bawak fiza makan di kedai dia =) 

Thank you husbandku yang baik hati :p !


Ni jalan nak ke lokasi kedai tu , dalam kawasan perumahan . Sebuah gerai makan yang dibuat di depan rumah tuan punya nasi kerabu ni , *fiza rasa la .


Haa, ni la dia kedainya =) kalau pergi sorang memang fiza akan sesat sebab fiza memang dalam golongan mereka yang susah nak ingat JALAN T.T


Suasana dalam kedai, memang sederhana je , tapi tu semua tak penting, asal kebersihan terjaga dan kelazatan terjamin, gituu macam tagline pulak.haha


Untuk makan di sini, kita boleh pilih pakej mana kita nak, ada 3 pakej je

Pakej Nasi Kerabu :

Nasi Kerabu Ketam - Bermula Rm12.00-Rm20.00 (Ikut Saiz Ketam) satu set
Nasi Kerabu Ayam - Rm7.00 satu set
Nasi Kerabu Daging - Rm7.00 satu set

, haa pilihh la nak yang mana, yang femes kat Facebook pakej yang Ketam tu . Satu lagi , air yang disediakan cuma TEA O dan AIR KOSONG sahaja ye, air tu self-services dan ianya dah termasuk dalam pakej tu .

Ni airnya,


Husband kata macam minum kat tempat kenduri pulak, haha! nasib baik bukan air sirap je :p . Ais disediakan, boleh ambik sendiri .

dan ini la dia nasi kerabu yang glamer sangat kat fb tu, tadaaaa



Nasi Kerabu Ayam untuk Suami dan , 


Nasi Kerabu Daging untuk Isteri =) Nasi Kerabu ni tak de tumis ye , biasa kita panggil nasi kerabu Golok kalau yang takde tumis ni :) Makan dalam kertas bungkusan ye, tak ada pinggan disediakan . Senang, lepas makan terus keroyok kertas masuk tong sampah .hihi

Waktu fiza datang di dalam jam 9AM lebih gitu, baru lagi bukak kedainya . Orang tak ramai waktu ni, mungkin sebab awal lagi kot, dan weekend pulak, tambahan lagi, kedai ni dibuka sampai jam 11.00PM dengan hanya menjual Nasi Kerabu sahaja . 


Untuk korang yang sukakan nasi kerabu dan tak berkira sangat soal keadaan dalam kedai, boleh la datang cuba nasi kerabu Cholleey ni, memang fiza recommended! sedap . Sebelum husband bawak fiza makan kat sini, kemain dia gambarkan keadaan kedai ni, risau takut fiza tak selesa, haha! padahal okeee je. Nak makan sedap tak semestinya dalam restoran je kan, kedai-kedai tepi jalan pun okee . Asalkan, SEDAP dan BERSIH =) 

LOKASI :

No.2A , Jalan Baru 4 , Taman Bukit Kajang Baru ,
Jalan Baru , 43000 Kajang , Selangor.

TELEFON : 017-940 7769 (Untuk tempahan boleh hubungi nombor ni)

FACEBOOK : https://www.facebook.com/cholleey

Waktu Operasi Gerai :
Selasa - Ahad : 7.30pg-11.30malam
Jumaat : Tutup Rehat dan Solat Jumaat 1.00ptg-2.30ptg
Isnin : Cuti

Info tentang delivery  :
Di bawa terus ke area Office dan Kilang secara berjadual di sekitar Putrajaya, Cyberjaya dan Bangi.

Hari dan Lokasi delivery :
(Mesti Order Sehari Sebelum Penghantaran, Minimum order Rm35)

Selasa : Bangi , 12.00tgh-2.00ptg
Rabu : Cyberjaya , 12.00tgh-2ptg
Khamis : Putrajaya , 12.00tgh-2ptg



07 Mac 2015, Putrajaya


Friday, March 6, 2015

Sebab Menyepi

March 06, 2015 0
Assalamualaikum .

 Hello =)


Auuucakkkkkk! hyeee shumerr . Waaa lamanya menyepi , lamanyaa tak berupdate! ehemm, orang super busy la katakan .hikhik .


Actually, alasan blog ni lama tak berupdate memang sebab terpaksa beri tumpuan pada benda lain , yang lebih penting dan memeningkan .haha . Sibuk dengan study dan urusan keluarga T.T . Betul . 

Habis je intensif di USM, banyak giler assignment menunggu , dan tarikh yang perlu dihantar pulak, beza dua tiga hari je semua . Hujung bulan Februari . Rasa nak senakk kepala duk pikir cari idea nak mengarang hampir 20 M/S setiap assignment T.T . Now , tinggal satu je lagi yang TER'pending' and yeee! dah lepas tarikh submit pun .uhukk . InsyaAllah, by next week nak submit dan mohon didoakan semoga lect masih sudi menerima assignment fiza tu . Sobs . 

Akhir bulan Januari sampai la Februari, memang suatu masa yang sangat memenatkan untuk fiza . Habis je Intensif, terus balik ke Kelantan sebab terima berita Bapa Saudara semakin tenat selepas kemalangan terbabas motor masa dia balik dari keje, dua tiga hari di Kelantan, bersama keluarga melalui detik yang sukar tengok keadaan bapa saudara fiza terbaring dalam ICU, bernafas hanya dengan bantuan mesin oksigen 100% . Dah la duka banjir masih berbekas, ditambah dugaan ni lagi . kesian tengok nenek, mak saudara dan sepupu-sepupu fiza :'( . Tapi sekarang alhamdulillah, dengan IzinNya, Bapa Saudara fiza dan semakin sembuh, dah balik rumah pun =) Terima Kasih Allah .

Dua tiga hari di Kelantan, balik ke Putrajaya , seminggu kemudian, masa Tahun Baru Cina, balik semula ke Kelantan . Kali ni balik untuk majlis kahwin adik lelaki kesayangan fiza pulak =) Alhamdulillah, pada usia 28 tahun, adik fiza jumpa teman hidup dia =) Majlis berlangsung belah perempuan je, plan asal terpaksa diubah sebab rumah fiza di kampung kan rosak teruk dan dah tak boleh diduduki akibat banjir hari tu . Tapi walaupun takde majlis belah kami, alhamdulillah, semua berjalan lancar =) Tarikh 19 Feb 2015, mereka diijabkabulkan =) 

Dalam next entry, insyaAllah nak abadikan dekat blog ni gambar-gambar kemeriahan kami masa kahwin adik hari tu . Masih tersimpan kemas dalam memori kad kamera ;p




06 Mac 2015, Putrajaya