Tuesday, June 30, 2015

Khasiat Buah Delima

June 30, 2015 2

Assalamualaikum .

Hello =)



Just nak share tentang buah syurga ni :) Delima merupakan salah satu buah yang memang favourite fiza, tambah tambah kalau dapat yang masam-masam segar macam yang dalam gambar tu , fuhh sekali hadap je makan sorang  :p Dah la isi dia cantik dengan warna merah berkilat gitu ditambah pulak dengan rasa dia yang sedap , haa, gembira sangat tekak bila dapat buah ni .hiks .

Selain untuk halwa tekak, delima ni jugak mengandungi banyak khasiat nye oke :) dan antara nya ialah :


  • Untuk kecantikan dan kesihatan kulit
  • Mengandungi Vitamin C dan banyak unsur nutrien lain
  • Membantu menguatkan sistem pencernaan
  • Membantu mencegah kanser Payudara *ini yang paling penting
  • Menstabilkan hormon semasa haid dan menlancarkan kitaranya
  • Sangat bagus untuk ibu mengandung sebab dia boleh memberi tenaga dan mengurangkan alahan
  • Menguatkan memori 


dan banyakk lagi lah, ini yang ringkasnya je, kalau nak tahu khasiatnya yang lain-lain dan dari pelbagai sudut kesihatan, sila rajin google oke :p Fiza pulak, makan buah delima ni tujuannya untuk penghadaman dan nak sedut nutrien-nutrien yang terdapat dalam buah delima ni :) Kaedah semulajadi untuk kesihatan badan :) Jus delima pulak, fiza suka sangat dengan GULSAN tu . fuhh memang terbaik ! harga pun murah je dalam RM18-23 , bergantung kepada kedai yang jual . Tapi sekarang jus delima Gulsan ni dah makin femes, so harganya pun harus la makin naik -.- payah dah nak jumpa orang jual dengan harga RM18 tu .

Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud:

Makanlah delima dengan kulitnya kerana sesungguhnya buah delima baik untuk penghadaman perut (Diriwayatkan Ahmad, Baihaqi dan Ibnu Sunni)
Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud:
Tidaklah buah delima yang ada pada kalian sekarang ini, melainkan sebahagian daripada buah delima dari syurga (Diriwayatkan oleh Al-Dzabi)

Oke, tu je .
Selamat berpuasa dan selamat menikmati buah delima malam  nanti ! hihihi


Friday, June 26, 2015

Buffet Ramadhan di Flora Terrace, Hamsphire Place KL

June 26, 2015 2

Assalamualaikum .

Hello =)

Pejam celik pejam celik, hari ni dah hari ke-9 puasa, memang terasa cepat sangat masa berlalu. Dah 9 kali sahur dan 8 kali berbuka dah :) Sepanjang bulan puasa ni, baru sekali fiza jejakkan kaki ke Bazaar Ramadhan , baru sekali membeli juadah hidangan di gerai-gerai yang menjual juadah kat area bangi tu . Gerai-gerai tepi jalan Sg.Merab tu . Dan baru sekali jugak berbuka di luar . Yang banyaknya, masak sendiri kat rumah :) Rasa macam, bagusnyaa fiza tahun nih .haha. Entahlah, tahun ni jadi macam keinginan nak berebut bersesak di Bazaar tu kurang . Tambahan pulak kalau Bazaar kat Putrajaya ni ha, fuhhh, jenuhhh la bersesak, hishh memang sesak sungguh lah , nak berjalan pun berlaga bahu . Dah macam kat Jalan TAR dah .heee

Tapi, bila dah asyik masak je kat rumah, timbul jugak rasa nak menjamah makanan di mana-mana Restaurant yang menghidangkan Buffet pulak, haa nak manjakan perut dengan pelbagai jenis makanan la pulak =)

Jadi, pada hari Rabu lepas, Fiza telah dijemput untuk merasa makanan di salah sebuah Restaurant yang memang cukup dikenali sekarang ni iaitu di FloraTeracce, Hamphshire Place, Kuala Lumpur . Haaa familiar kan dengan nama ni :)



Bagi yang pernah singgah makan di sini, pasti takkan lupa dengan suasananya yang sangat romantik dan indah dengan hiasan yang dipenuhi dengan bunga-bunga putih dan lampu chandelier yang tergantung indah =) lawa giler tempat dia! rasa cam nak petik-petik je bunga :p .Memang berbaloi makan kat sini, selain boleh gembirakan tekak dan perut dengan makanan yang sedap, mata pun di jamu dengan pemandangan yang indah. Maka hati pun bahagia. Gituuu :p



Makanan yang dihidangkan ialah dalam pelbagai variasi iaitu Makanan Melayu Tempatan , Makanan Arab, Makanan Kampung seperti ulam, budu, cencalok, tempoyak , Mee Mamak, laksa Johor ,Dessert yang Ohsem, ABC dan banyak lagi lah!

MINUMAN



MAKANAN KAMPUNG 




ABC / LAICIKANG


PELBAGAI PILIHAN  MAKANAN MELAYU TEMPATAN/LOCAL FOOD


ouhhh, sedapnyaa, *telan ailio bila tengok balik gambar ni

LAKSA JOHOR / SOUP


 DESSERT

Dalam banyak-banyak, dua ni yang paling best kat tekak fiza .Cheese tart dan Flora Puding, sedapp sangat!

Dan, macam-macam lagi lah jenis makanan yang dihidangkan di Buffet Ramadhan Flora Teracce nih . Tak tertahan nafsu makan bila tengok semua yang ada kat situ


Harga yang dikenakan untuk seorang ialah RM70++ (Dewasa) dan RM35++ (Kanak-kanak bawah 12 tahun) . Waktu untuk buffet Ramadhan ni ialah dari jam 6.00pm hingga jam 10.00pm . So, apa lagi, jom belanja keluarga dan ajak kawan-kawan untuk mencuba buffet Ramadhan di Flora Teracce ni . 

Lokasinya di :

Flora Terrace, Hampshire Place,
A-LG-1, Lower Ground Floor
No,1 Jalan Mayang sari
50450 Kuala Lumpur.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi :

En.Syed Safwan ( 03-2166 8090)



Thursday, June 25, 2015

Rumah Baru Selepas Banjir

June 25, 2015 2

Assalamualaikum .

Hello =)

Dilemma yang dialami oleh setiap perempuan/isteri di bulan puasa ialah apa MENU yang nak dimasak untuk berbuka nanti T.T 
Aku pun turut terkena tempias nih . Walaupun berjenis-jenis resepi orang duk share sana-sini, dalam kepala tetap duk pening pikir , juadah apaa laa nak masak nanti . wuwuwu . Kejap je masa, hari ni dah 8 Ramadhan dah , lagi 3 minggu lebih nak raya. Eh . haha. 

Ramadhan kali ni cukup sayu hati ni bila terkenang nenek dan keluarga di Kampung :( Untuk pertama kalinya menyambut ramadhan, bersahur dan berbuka di dalam Khemah . Ya, rumah kami masih belum siap dan mengikut perancangannya, sebelum raya siaplah. InsyaAllah, Harap sangat . Doakan sekali eh semoga rumah kami dan rumah orang kampung yang turut musnah akibat banjir hari tu sempat siap sebelum raya :) Fiza pun tak sempat lagi nak balik Kampung sejak puasa ni, plan nak cuti awal seminggu raya nanti, so bolehlah spend time lama sikit , berpuasa di kampung :) Takk sabarnyaaa


In progress :) Alhamdulillah.


Jika diizinkan Allah, raya ni dapat beraya di rumah baru . Doakan ya . Terima kasih :)


Friday, June 19, 2015

Shopping Online │Lelong.my

June 19, 2015 1

Assalamualaikum .

Hello =)

Sebenarnya, Fiza bukan suka sangat shopping secara atas talian ni, takut dan tak percaya . tu sebab dia . Tambahan pulak, sejak duk unit sekarang, banyak kot aduan yang Fiza terima daripada pengadu sebab tertipu dengan peniaga online yang tak jujur nih T.T  , beli handphone tapi tak dapat la, beli barang lain dapat barang lain la, haishh macam-macam lah . 
So, kalau kata Fiza nak jugak benda yang Fiza tengok dalam mana-mana website, benda pertama yang fiza buat ialah, google dulu samada online store tersebut pernah ada kes tipu atau apa-apa yang negatif lah yang orang lain kongsikan . Maksudnya carian fiza mesti tertumpu dengan keyword ni "pengalaman shopping di ...." tak pun , taip je apa apa keyword yang berkaitan website atau online store tersebut :')

Kalau kata keluar result pengalaman-pengalaman yang tak sedap, hurm, memang fiza kuburkan la hasrat nak shopping kat situ -.- 

Apa yang fiza nak kongsikan ni ialah pengalaman beli atas talian di lelong.my . haa kenal dan familiar dengan website ni kan? :) Sebagai seorang HTC user, masalah yang kebiasaanya HTC user ni akan hadapi ialah susahnya nak cari casing telefon . Memang susah . Casing telefon Fiza yanga duk pakai sebelum ni pun, sampai dah pecah-pecah dah, jenuh cari kat kedai-kedai aksesori telefon, tak pernah jumpa T.T lagi-lagi telefon yang dah dua tahun lepas punya keluaran ni T.T . Sobs .
Dan bertitik tolak dari itu lah, Fiza cuba jengah ke website lelong.my ni untuk cari casing telefon ni je , cuba nasib .hihi . Bila cari-cari, tuppss, ada! harga pun murah, wiwiwi . Rupanya kat lelong ni, masih ada stok aksesori untuk telefon-telefon lama atau dengan kata lain, yang dah tak jual kat kedai .huhu .
Bila dah jumpa, google dulu pasal website tu dan semua yang menulis cerita yang positif je, so fiza pun terus grab lah! Yang bestnya,  hari tu jugak (sabtu) dia pos dan hari Isnin, tinggg, barang suda sampai .hikss =) Bila bukak tengok barang, ooyeah, sama la macam yang diiklankan =) super best dapat casing telefon baru macam dapat hp baru weh .hahaha . eh, hhaa dan yang satu lagi penting, kene check jugak seller dia ye, sebab lelong.my tu macam -macam seller ada, so takmau la terkena dengan seller yang kaki tipu pulak -.-

Telefon yang fiza guna sekarang ni hadiah birthday dari buah hati , so, ianya mempunyai nilai kasih sayang yang tinggi.hikhik, maka kerana itulah, fiza sayanggg telefon ni :p pernah sekali dia buat hal, tapi sekali tu je lah :) satu hal lagi, HTC ni dia punya tahan lasak, huhh memang kalah lah hp lain yang fiza pernah guna sebelum ni =) Tak tahu berapa kali jatuh, tercampak ke dinding , tapi still oke! hebat kan .hihi .

So, secara kesimpulannya, fiza memang puas hati beli barang kat lelong.my nih, bukan aksesori hp je yang dijual, banyak lagi produk lain, nak tahu, sila jengah sendiri website tu eh :)

~daaa, selamat memasak dan selamat berbukaa =)


Thursday, June 18, 2015

Lega Teramat

June 18, 2015 1

Assalamualaikum .

Hello ,

Yuhuuuu !

Alhamdulillah, settle dah Peperiksaan Akhir untuk tahun 3 nih, LEGA sangat rasa! Lega yang selega-leganya lah :p Rasa macam free giler kepala ni . Tapi, walaupun exam dah habis, tak boleh nak bersuka ria dengan gembiranya jugak la, sebab nak kene fokus pada final projek pulak T.T , proposal awal nak kene hantar dua minggu selepas exam . DUA MINGGU dari sekarang tahu! .huhu

Tahan fiza tahan , setahun je lagi . Sekarang kemain la rasa tak sabar nak habis study, nanti bila dah tinggalkan dunia belajar, mula la meroyan rindu zaman tu , rindu nak makan kat cafe usm la, rindu nak makan Char Koey Teow Penang la, macam-macam kerinduan lah nanti . Wahai fiza, tak percaya tengok la nanti . Lagi dua tahun, mesti muncul entry kerinduan zaman USM nih .hikhik. Sekarang pun, bila tengok balik gambar-gambar zaman sekolah rendah, sekolah menengah, hati kemain meronta-ronta rasa nak balik semula ke zaman tu :) Hurm, tapi memang rindu pun nak jadi budak-budak balik T.T

Fiza taknak meraban banyak sangat di hari pertama puasa ni, kang terbayang terkait cerita-cerita lain di zaman silam.haha! oke dah .

Sempena Ramadhan ni, Maaf di pohon andai ada kesilapan yang tanpa sedar fiza buat dalam setiap penulisan kat blog ni =) Tapi rasanya entry kanak-kanak yang dulu-dulu, yang tak puas hati pun lepas kat sini semua fiza dah buang =) Sekarang sedaya mungkin nak menulis ayat-ayat yang tak nak memekis hati sesiapa =) InsyaAllah. Dan semoga, Ramadhan kali ini akan jadi Ramadhan yang paling bermakna buat kita semua . 

Selamat Berpuasa dan selamat beribadat.