Tuesday, January 24, 2017

Nasi Kak Wok Sedap Di Putrajaya


Assalamualaikum .

Hello =)

Nasi Kak Wok ni memang tak perlu nak diperkenalkan lagi dah dikalangan Kelantanese ni. Malah, sekarang ni bukan setakat orang Kelantan je, boleh dikatakan semua orang dah tahu dah pasal nasi Kak Wok ni. Nasi yang simple je menu , cuma ada ayam goreng cincang , sambal dan berkuahkan kari/gulai dengan harga RM5.00 - RM5.50 sahaja. Tapi, tak semua tempat sedap tau, ada yang hanya jual nama semata, tapi rasa.. mengecewakan :'(  

Kali ni, fiza nak share satu lokasi nasi Kak Wok yang bagi fiza sangat sedap dan lokasinya pun memang tempat baru yang menjadi tumpuan ramai di Putrajaya  . 


Nasi Kak Wok, Ayer@8 Putrajaya .

Fiza pun baru je lagi tahu pasal tempat ni, dan disebabkan ianya ialah makanan Kelantan, so keterujaan nak mencuba tu tinggi lah kan. So, pada Ahad lepas kebetulan Abah umi pun datang tanpa di rancang ke Putrajaya, maka fiza ajak dorang makan kat sini .


Suasana bersih dan selesa . Meja kerusi gitu dah macam trend sekarang kan. Ala-ala hipster uols! haha


Tepung bungkus dan Akok, dua jenis kuih ni memang makanan tradisi Kelantan yang popular di Kelantan tahu! dan yang dijual disini SANGAT SEDAP.  Tambah tambah tepung bungkus tu. Omnomnom! Husband makan sampai 5 ketul . Kuih ni RM2 - 3 biji . Mahal? biasa la, nak murah pegi beli kat Kelantan . ekeke :p


Memula ambik sikit je, lepas tu dua kali fiza tambah kuih ni, siap tapau bawak balik :p



Ini Nasi Kak Wok nya, Sedap weyh! selain yang dekat Sri Kembangan yang fiza selalu duk makan tu, bagi fiza kat sini la yang sedap :) Korang yang duk area Putrajaya ni patut cuba .
Dan apa menu yang bestnya kedai Nasi Kak Wok di Putrajaya ni yang takde kat tempat lain ialah, selain nasi tu, mereka turut menyediakan menu ....


Tadaaa, ROTI TITAB . Nak cerita sedap takut tak percaya, baik korang pegi cuba sendiri . Jangan jadi macam fiza sudah, balik rumah siap terbayang-bayang kat tekak lagi. Haha. Roti Titab ni RM5.00 satu tu .


Overall, fiza bagi 5/5 star untuk keselesaan dan kesedapan makanan kat sini. Tekak kita berbeza rasa, so apa yang fiza rasa, fiza kongsikan . Pagi tadi pun sebelum kedai bukak fiza dah terpacak kat depan kedai, haha . Office fiza kat Presint 2 je, dekat sangat la dengan lokasi kedai ni. Korang yang nak mencuba makanan disini, leh tengok alamat dan no telefon kat bawah ye :')

Lokasi : Restoran Nasi Kak Wok, Ayer@8, Putrajaya ( area kedai mamak Shahnaz maju)
No.Telefon : 018-2358006




Friday, January 20, 2017

Make Up Cover ,Foundation | Dermacol

Assalamualaikum .

Hello =)

Dalam dua tiga minggu lepas, fiza ada kongsikan di Instagram gambar foundation baru yang fiza beli, dan fiza ada janjikan untuk review tentang result dia samada fiza puas hati atau tak dengan foundation tu. Dan hari ni, fiza nak cerita pasal tu . 

Ni rupa dia ,


Brand DERMACOL . Ni first time pakai, itu pun fiza beli dengan member ofis yang tersilap beli , tak kena dengan warna kulit dia dan sangat sesuai dengan tone warna kulit muka fiza . Korang! betul cakap, BEST sangat foundation ni. Honestly, this is the best full coverage foundation I've ever used! Betul . Oh, diingatkan ye, ini bukan PAID REVIEW . Fiza kongsikan ni mengikut keselesaan fiza sendiri dan macam mana jatuh cintanya fiza dengan foundation ni :) Bila sesuatu benda yang fiza suka sangat, fiza memang teruja nak bercerita dan nak bagi kawan-kawan cuba. Tadi fiza suruh kawan ofis ni cuba, dan terus dia mintak fiza orderkan kat lazada. Ya, di Lazada ada jual, taip je Dermacol, nanti keluar la result dia . Ada beberapa warna dan korang pilih la mengikut kesesuaian kulit korang ye =) Yang fiza guna ni kod 215 . Harga di Lazada RM60 untuk 30g , banyak tu, kalau pakai macam fiza pakai, boleh tahan setahun kot :p


*Gambar sekadar Hiasan :p

Fiza nak tunjuk exactly macam mana kesan dia kat muka fiza pun payah , sebab faham-faham la dengan filter kamera telefon sekarang ni. haha, even cuma snap gambar terus dari kamera tanpa edit pun tetap nampak flawless dia lain macam :p , so, kongsikan pengalaman jujur fiza je lah :)

Dah, tu je nak cerita. Kalau korang ada tercari-cari nak pakai foundation apa, yang ni fiza betul-betul syorkan. Best dan cover semua cela kat muka tu dan yang paling best, tahan lama :)

Bye, much love




Thursday, January 19, 2017

Wanita Terakhir

Assalamualaikum .

Hello =)

Tadi, fiza tertengok video ni kat Youtube. Dan tak sangka fiza boleh duk ulang ulang dan ulang tengok. Ehh apasal aku ni, sebelum ni tak ambik tahu sangat pun pasal dorang ni, tapi bila tengok video ni rasa macam sweet pulak. haha! Yaya, tahu fiza dah macam over pulak melayan :p Tapi, biarlaaaa. hikhik




Macam boleh rasa feeling tu, gituuu. Comel lak tengok lofa tersipu-sipu malu masa Fattah tenung dia .Aww!
Suara fattah pun boleh tahan sedap, dan yang fiza suka, lirik dan muzik dia best. Boleh layan malam-malam sambil drive nih :)

WANITA TERAKHIR 

Menjelang Hari - Hari Bahagia Kita
Kubayang Wajah Indahmu Bersamaku
Disisiku kau ukir senyum manismu
kau masih belum milik ku lagi...

Sambutlah cintaku duhai sayang
cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini
Sendiri...

Selamat malam Wanita Terakhir
Tak mungkin ku kan temu seindah ini
Sampai bila ku harus menanti
Untuk kau menjadi milikku

Ohhhh sayang
Sungguh sempurna
Tiada lain ku mahu

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini sendiri
Dan aku renangi lautan sepi
Menukil kembali bayang mu disini dalam pelukanku
Selamanya

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini sendiri

Terimalah cinta ku kekasihku
Ku impi bersamamu hingga ke syurga
Biar kita bahagia untuk selamanya
Abadi

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini sendiri

Selamat malam Wanita Terakhir
Tak mungkin ku kan temu seindah ini
Sampai bila harus ku menanti
Untuk kau menjadi milikku




Saturday, January 7, 2017

Januari

Assalamualaikum .

Hello =)

Januari.

Biasanya, jika seperti tahun-tahun lepas, pada tarikh seperti hari ni, fiza dah bersiap-siap dengan barang-barang dan kemas pakaian untuk ke Intensif di USM Pulau Pinang.  Di group Telegram dan Whatapps kawan-kawan USM pun biasanya dah non-stop duk bincang tentang itu ini, tentang persiapan masing-masing, persedian hadapi Peperiksaan Berterusan, dan macam-macam lagi lah :') 

Kecoh semuanya :')

Tapi, tidak untuk 2017 ni, masa 4 tahun fiza bersama USM dan berakhir pada Oktober 2016 lepas. Di group Telegram dan Whatapps pun sepi. Cuma yang masih hingar bingar di group kawan-kawan rapat sepanjang pengajian kami . Masing-masing meluahkan rasa rindu waktu 3 minggu bersama setiap tahun dari 2012 hingga 2016  di USM .


Cerita Konvokesyen yang sangat manis tempoh hari masih fiza simpan. Tak tercerita lagi kat sini. Terlalu banyak gambar sampai pening nak pilih yang mana untuk kongsikan di belog ni :p . Nantilah, bila rasa rajin menggunung , baru boleh coret kenangan tu kat sini :)

Untuk tahun ni, bila 3 minggu dah tak lompong dalam planner  fiza di office, maka, penuh la dengan tugas harian seperti biasa . Masa untuk belajar sambil 'honeymoon' dan jauh dari tugas office bersama kawan-kawan dah habis . Aturan kehidupan ke arah lebih baik pun bakal bermula selepas habisnya masa menjadi pelajar :) Fiza masih belum rancang apa-apa cuma harapan tinggi dalam hati semoga walau apa pun yang bakal fiza buat selepas ini, dipermudahkan oleh-Nya, semoga harapan fiza dimakbulkan oleh Allah SWT kelak :) 

Amin. *Tolong aminkan sekali eh :)




Tuesday, January 3, 2017

Dua Kosong Satu Tujuh , 2017


Assalamualaikum .

Hello =)

Hari pertama kerja untuk tahun 2017 lepas seminggu lebih bercuti, dia punya rasa lemau tu menggunung sungguh . Huhh.  lemau . Adik bongsu Malas . haha.

Entah kenapa, masuk tahun baru ni, rasa teruja tak seperti tahun-tahun sebelum ni. Biasanya, bila masuk je tahun baru, bersusun azam fiza tulis, macam-macam wishlist ada, tapi tidak untuk 2017 ni. entah. Diari kosong, tak tercatit apa-apa. Faktor umur barangkali. haha.  

Drop expectations and just go with the flow of life. 

Malas nak plan apa-apa, biar apa nak jadi, jadi. gituu. Bukan sebab takde matlamat ye, tapi nak cuba jalani tahun ni tanpa meletakkan harapan yang menggunung untuk setiap impian yang fiza nak. Takut kecewa . Itu bukan bermaksud putus asa , tapi macam yang fiza sebut sebelum ni, no more expectations.. just gonna go with the flow, and whatever happens, happens :)


Setiap orang berbeza dalam menjalani kehidupan masing-masing, dan fiza juga ada pilihan hidup fiza sendiri. Mengikut cara dan jalan fiza, selebihnya, hanya serahkan pada DIA untuk menentukan apa yang terbaik untuk fiza :) Sebab sebaik-baik perancangan hanya dari DIA kan . 

Apapun, hari ni baru 03 Januari 2017 dan masih belum terlambat untuk fiza ucapkan Selamat Tahun Baru dan selamat menjalani kehidupan penuh makna bersama insan tersayang . Semoga 2017 memberi seribu kebahagian dan kemanisan kepada semua . *skema pulak ucapan :'p

Dan, tak lupa, doa untuk mereka yang terlibat dengan bencana banjir kali ni :'( Di kampung fiza, setakat semalam, air sungai masih belum membimbangkan lagi, tapi beberapa tempat di Kuala Krai dah banjir dah :'( Semoga perlindungan Allah SWT sentiasa bersama-sama kita dan semoga ujian banjir ni cepat berlalu . Amin .