Friday, August 25, 2017

Syukuri Setiap NikmatNya

August 25, 2017 3
Assalamualaikum .

Hello =)


Aku melihat hidup orang lain begitu nikmat,
Rupanya dia menutup kekurangannya tanpa perlu berkeluh kesah.

Aku melihat hidup teman-temanku tidak ada duka dan kepedihan,
Rupanya dia pandai menutup dukanya dengan bersyukur dan redha.

Aku melihat hidup saudaraku tenang tanpa ujian,
Rupanya dia begitu menikmati badai hujan dalam kehidupannya.

Aku melihat hidup sahabatku begitu sempurna,
Rupanya dia berbahagia dengan apa yang dia ada.

Aku melihat hidup jiran tetanggaku sangat beruntung
Ternyata dia selalu tunduk pada Allah untuk bergantung

Setiap hari aku belajar memahami dan mengamati setiap hidup orang yang aku temui..
Ternyata aku yang kurang mensyukuri nikmat Allah..

Bahawa di satu sudut dunia lain masih ada yang belum beruntung memiliki apa yang aku ada saat ini

Dan satu hal yang aku ketahui, bahawa Allah tidak pernah mengurangkan ketetapanNya.

Hanya akulah yang masih saja mengkufuri nikmat suratan takdir Ilahi.

Maka aku merasa tidak perlu iri hati dengan rezeki orang lain.
Mungkin aku tak tahu dimana rezekiku. Tapi rezekiku tahu dimana diriku berada.

Dari lautan biru, bumi dan gunung, Allah telah memerintahkannya menuju kepadaku.

Allah menjamin rezekiku, sejak 9 bulan 10 hari aku dalam kandungan ibuku.

Amatlah keliru bila bertawakkal rezeki dimaknai dari hasil bekerja.
Kerana bekerja adalah ibadah, sedang rezeki itu urusanNya..

Melalaikan kebenaran dan gelisah dengan apa yang dijamin-Nya, adalah kekeliruan berganda..

Manusia membanting tulang, demi angka simpanan gaji, yang mungkin esok akan ditinggal mati.

Mereka lupa bahawa hakikat rezeki bukan apa yang tertulis dalam angka, tapi apa yang telah dinikmatinya.

Rezeki tidak selalu terletak pada pekerjaan kita, Allah menaruh sekehendak-Nya.

Siti Hajar berulang alik dari Safa ke Marwah, tapi air Zam-zam muncul dari kaki anaknya, Ismail.

Ikhtiar itu perbuatan. 
Rezeki itu kejutan.

Dan yang tidak boleh dilupakan, setiap hakikat rezeki akan ditanya kelak,
"Dari mana dan digunakan untuk apa"

Kerana rezeki hanyalah "hak pakai", bukan "hak milik"...
Halalnya dihisab dan haramnya diazab

Maka, aku tidak boleh merasa irihati pada rezeki orang lain
Jujur bila berkata
Hayati bila membaca
Ikhlas bila menerima

-Hamba Allah-


Rezeki itu hadiah dari ALLAH SWT yang didatangkan dalam pelbagai cara bukan? Syukuri setiap saat nafas yang kita hembus dan setiap sebesar zarah nikmat yang kita dapat :)


Wednesday, August 23, 2017

PRELOVED NOVEL

August 23, 2017 5
Assalamualaikum .

Hello =)


Sayang sebenarnya nak let go novel-novel ni, tapi bila fikir balik, fiza bukan guna dah pun. So daripada terbiar macam tu je dalam kotak, baik fiza preloved murah-murah kepada sesiapa yang berminat terutamanya student yang sama bidang dengan fiza. Novel-novel ni memang susah nak dapat , kalau kat kedai buku biasa memang payah nak jumpa. Ni pun ada dua tiga novel yang keluaran lama fiza beli dengan kawan yang kebetulan kerja di Dewan Bahasa Pustaka dan ada juga yang fiza selongkar cari sesiapa yang jual secara online.

Novel-novel yang fiza nak preloved ni kesemuanya novel yang digunakan dalam kajian subjek sepanjang fiza belajar di Universiti Sains Malaysia peringkat Sarjana Muda dalam bidang Kesusasteraan dulu. Ada juga sesetengah novel yang diguna untuk kajian bermula tahun 1 sampai la tahun 4. Dalam kesusasteraan, tunjang dia memang kena ada novel untuk kajian selain cerpen / puisi atau yang sewaktu dengannya . Kiranya, tajuk-tajuk novel ni memang selalu meniti di bibir pensyarah waktu fiza belajar dulu. Jadi nak tak nak, memang wajib kena ada. Setakat ni, kat bawah ni adalah senarai novel-novel yang fiza nak let go, jadi kepada sesiapa yang berminat, boleh emel fiza melalui alamat emel yang akan fiza bagi nanti oke!

(UPDATE 25/08/2017)

SENARAI NOVEL UNTUK PRELOVED (Novel Akademi)

1. Antologi Cerpen : Istana Cinta Ayah
2. Harga Sebuah Maruah (Azizi Haji Abdullah) - RM18.00
3. Lamunan Puitis | sebuah trilogi (Shahnom Ahmad) - RM13.00
4. Menyisih Awan Kelabu (Osman Ayob) - RM17.00
5. Penyeberang Sempadan (Anwar Ridhwan) - RM25.00
6. Things Fall Apart (Chinua Achebe's) - RM20.00
7. Mat Indera : Petualang atau Pejuang (Dr.Muhaimin Sulam) - RM15.00
8. Salina (A.Samad Said) - Novel ni sangat popular dalam kajian kesusasteraan dan paling susah nak dapat - RM28.00

8 buah kesemuanya dan masih dalam keadaan sangat baik. Ada lagi kat rumah tapi nak kena sorting elok-elok dulu. Bidang kesusasteraan ni apa yang seronoknya sebab kita cuma perlu ada satu ubat je iaitu, rajin MEMBACA . Bukan baca pasal isu semasa ke apa, baca novel dan lepas tu aplikasikan beberapa teori untuk kajian novel tersebut . Cuma apa yang kadang-kadang boleh buat kita rasa nak 'meroyan' sikit bila perlu study tentang novel/cerita/puisi etc yang terlalu klasik atau perlu selami tentang kesusasteraan negara lain yang kebanyakannya kesusasteraan klasik. Seingat fiza, sepanjang 4 tahun belajar tu, subjek yang perlu fiza belajar selain keseluruhan tentang kesusasteraan melayu ialah kesusasteraan klasik Indonesia, China, Jepun, Afrika dan ada la dua tiga kesusasteraan lagi. Tapi percaya lah, selagi ubat rajin membaca tu ada ,tak susah nak skor dalam bidang ni. Sastera ni dah sebati dalam jiwa fiza sejak SPM dan STPM lagi, so bila keinginan belajar tu datang, bidang ni la yang fiza pilih dulu walaupun memang jauh tersasar daripada skop kerja fiza. haha .

So, kepada sesiapa yang berminat nak dapatkan novel-novel ni boleh emel fiza di fisza84@gmail.com atau dm fiza melalui Instagram fizafantagiro . Dua medium ni memang fiza aktif dan cepat akan reply .Tak pun isi je contact form kat sidebar fiza tu :)

Saturday, August 19, 2017

Pavlova Sedap di Putrajaya

August 19, 2017 10
Assalamualaikum .

Hello =)

Kisahnya, dua hari lepas lagi fiza teringin sangat nak makan dessert kegemaran fiza ni, Pavlova . Kalau sebelum ni, fiza buat sendiri je kat rumah, tapi sejak oven dah dihantar ke kampung, pavlova pun terkubur sama . Ehh , senang sangat tau nak buat dia . Bahan-bahan dia pun tak susah nak cari, cuma mahal je sikit . Sebab tu la kalau beli atau tempah kat luar, harga pavlova ni agak mahal .

Oke, berbalik kepada kisah yang nak fiza ceritakan tadi. Bila dah teringin tu, fiza terus tanya kawan-kawan kat office siapa yang boleh buat pavlova dalam masa singkat. Kira kalau boleh nak terus hari tu jugak. Haha, punya la cantik perangai kan . Tapi yelah, mana ada weii. Kurang-kurang pun nak kena tempah dalam masa sehari. Ada kawan suggestkan tempah dengan sorang kakak yang sama office dengan fiza ni, cuma dia bahagian lain, katanya pavlova kakak ni sedap . Fiza KIV dulu untuk tempah dan dengan gigihnya usaha nak cari di bakery dalam Putrajaya ni, kot-kot la ada yang dijual siap kan . Dua bakery fiza masuk di Presint 8 dan di Presint 15, dua-dua takde jual . Sobss . Serius rasa nak menangis. Haishh tak pernah lagi la aku sampai nak menangis sebab tak jumpa makanan yang nak di makan ni -.- 

Dengan kecewa, fiza balik rumah terus . Masa duk berehat kat rumah, tiba-tiba terfikir nak cari kat Instagram guna hashtag #pavlovaputrajaya . Mana tahu ada kan sebab sekarang hashtag di IG ni kuasa dia besar jugak .haha . Dan yes! memang ada . Fiza terus call penjual tu dan mungkin rezeki fiza, kebetulan kakak tu ada 10 biji lagi mini pavlova, lebihan tempahan yang orang tempah dengan dia . Ya allah rasa nak melompat . Terus fiza deal nak beli dan yang buat fiza terkejut lagi sekali, kakak tu cuma tinggal di blok depan blok rumah fiza ni je . Kuasa Allah permudahkan dan makbulkan keinginan fiza . Alhamdulillah . Janji nak ambil jam 9 malam lepas dia balik keje .

Malam tu, tepat jam 9, kakak tu mesej untuk datang ambil kat rumah dia. Husband fiza yang baik hati dan tak pernah penat layan kerenah fiza sepanjang keadaan fiza ni yang pergi ambil . Siap ambil, dia sampai je kat rumah hulur kat fiza terus fiza bukak dan arghhhh melting . Tergoda sungguh weh . 

Janji 10 biji tapi yang sampai 9 biji je, sebab kakak tu kata tak cukup ruang dalam kotak . Haha. its oke kak , janji terlepas keinginan saya :) 9 biji harga dia RM18 .


Sebab ada adik kat rumah, fiza bagi dia makan 2 biji, yang lain dalam masa beberapa minit je habis fiza telan . SEDAP sangat ! lepas makan satu, nak lagi, nak lagi . Rasa macam tak cukup pun ada .ngee . Takpe, kali ni lepaskan keinginan dulu, next time kita order secara rasmi .haha


Habis makan, fiza post seketol gambar pavlova ni kat IG dan tag terus kakak yang buat ni. Eh tiba-tiba kakak ni whatsapp fiza tanya tempat keje fiza . Fiza jawab la fiza keje kat mana dan tak sangka lagi rupa-rupanya kakak tu keje sama tempat dengan fiza cuma lain bahagian, katanya tengok gambar fiza kat IG, muka macam kenal . Dalam duk chat dengan kakak tu, kawan fiza pulak whatsapp , dia tengok post fiza di IG dan katanya, tu laa dia kakak yang dia suggestkan untuk fiza tempah pavlova tu. HAHAHA. Adoiiii . Cantik sungguh aturan Allah . Kalau dah Dia tulis rezeki kakak tu , memang takkan tersalah alamat pergi tempat lain dah :)

Btw, korang yang teringin nak makan pavlova atau nak buat tempahan kek yang mampu mencairkan hati, boleh tempah dengan kakak ni. Pavlova dia sedap dan kemas je. Refer gambar dibawah untuk info :)



Thursday, August 10, 2017

Produk Dari Chilindo.com

August 10, 2017 7
Assalamualaikum .

Hello =)

Nenongg nenonggg .



Dah sampai dah barang yang fiza beli di Chilindo last week tu . Hari Selasa fiza dapat mesej Ninja Chilindo akan hantar barang ni pada hari Rabu, so semalam, dapat la barang ni kat tangan fiza.  Nak tengok rupa barang tu? haa meh nak tunjuk





Barang dalam keadaan baik dan tak rosak . Oke la kualiti dengan harga tu. Murah dan berbaloi . Fiza dah try guna semua dan semuanya berfungsi dengan baik . Clever Cutter tu fiza dah siap guna untuk potong buah epal dah , tajam pisau dia oikk . Tapi paling suka mini tripod tu, comel dan banyak gunanya nanti untuk fiza :)




Tuesday, August 8, 2017

Happy Birthday !

August 08, 2017 3
Assalamualaikum .

Hello =)

08 Ogos .


Kunci jam pukul 12.00am semalam, konon-konon nak wish tepat masa masuk je 08 Ogos . Tapi sebab penat seharian uruskan hal di luar, bunyi jam pun tak sedar langsungšŸ˜ . Sedar-sedar dah jam 6.00 pagi . Terus wish dengan dengan doa sekali untuk husband. Dia pun terpinga-pinga tanya kita balik, hari ni birthday abe ke? haha. Mamai . 

YA ALLAH ,

Panjangkan usia suamiku
Makbulkan setiap keinginannya
Lindungi dia walau di mana dia berada
Bukakan seluas-luasnya pintu rezeki untuknya
Datangkan segala hal yang baik-baik kepadanya
Bahagiakan dia di dunia hingga ke SyurgaMu
dan jadikan aku isteri terbaik yang mampu membahagiakan dia hingga akhirnya

Happy Birthday Sayang

Friday, August 4, 2017

Akibat Membida di Chilindo.com

August 04, 2017 6
Assalamualaikum .

Hello =)

Gara-gara Qaseh Dalia , fiza pun terjebak sama dengan Chilindo ni . Untuk tahu lebih lanjut apa benda CHilindo ni, baca je di blog Qaseh tu eh :) Hari ni pagi-pagi sebelum mula waktu kerja, fiza dah cuci mata, buat senaman jari membida di website Chilindo ni .  Main bida-bida sekali dapat barang tu kat fiza . Teruja kemain oikk . Tengok ni,


Mula-mula nak mencuba, jadi fiza cari la barang yang murah-murah je dulu . Tak sangka waktu macam ni, tak ramai sangat saingan . Tadi yang bersaing dengan fiza pun dua orang je . Dua kali bida, dapat la harga USB Reader ni dengan harga RM0.55 je .Fiza beli 4 barang dengan harga RM14.48 , tambah RM8 untuk caj penghantaran dan total semua jadi RM22.48 . Yang lagi 3 barang tu fiza dapat bida Fleksibel Octopus Tripod untuk telefon dengan harga RM3.52 je , USB Transfer Kabel Data untuk Android RM1.90 dan Clever Cutter 2 in 1 dengan harga RM7.56 . Murah-murah je semuanya. Fiza siap semak harga dengan website lain yang jual barang yang sama oikdan ternyata, harga yang fiza dapat di Chilindo ni jauh lebih murah . 

 Proses pembayaran senang je, ada 3 pilihan samada nak bayar melalui :

  • kad kredit
  • pemindahan wang
  • secara tunai (tunai kena tambah lagi RM4) 
Fiza bayar melalui pemindahan wang ke akaun OCBC Chilindo, no akaun mereka bagi waktu nak buat proses bayaran tu . Fiza dah siap bayar semua so sekarang tunggu barang sampai je lah. Dalam info tu tulis barang akan sampai dalam tempoh 24 jam selepas pembayaran dibuat , jadi mungkin esok la kot sampai . Korang kalau nak main bida-bida barang macam ni, boleh ke website www.chilindo.com/my


Selamat membida!