Tuesday, March 26, 2019

Kemeriahan Sambutan Ulang Tahun Boat Noodle's Yang Ke-5 Tahun

March 26, 2019 7
Assalamualaikum .

Hello =)

Happy Birthday Boat Noodle's yang ke 5 tahun! 

Rabu lepas fiza berpeluang untuk sama-sama meraikan sambutan ulangtahun ke-5 Boat Noodle's yang diadakan dengan meriahnya di outlet terbaru mereka di The Gardens Mall. Dengan adanya outlet baru ni menjadikan outlet Boat Noodle's bertambah menjadi 48 outlet kesemuanya seluruh Malaysia. Merata-rata ada Boat Noodle's yang menjadi salah-satu restoran kegemaran rakyat Malaysia ni tau =)


Sambutan birthday hari tu Fuhh meriah teruk tau korang! dengan DJ yang sporting, mereka yang hadir pun sporting dan banyak acara menarik yang dorang buat antaranya lucky draw, cabaran paling cepat makan sampai licin, teka soalan dan siapa paling cepat jawab dapat hadiah. Paling best, makanan dia sumpah best giler!

Friday, March 15, 2019

Cuti Hujung Minggu di Museum Of Illusions Kuala Lumpur.

March 15, 2019 1
Assalamualaikum .

Hello =)

Korang percaya dengan ilusi? Mata nampak lain sedangkan kenyataanya lain.gituu. Kadang-kadang fiza suka juga uji mata dan minda ni dengan tengok benda-benda berilusi ni, konon nak cabar otak ni biar fokus sikit.haha

Ok, untuk entry kali ni fiza nak kongsikan dengan korang tentang satu tempat best untuk mereka yang sesekali nak mencuba sesuatu yang baru untuk trick mata dan minda dengan ilusi seperti yang fiza sebutkan di atas yang terdapat di Kuala Lumpur iaitu Museum Of Illusions yang terletak di Ansa Hotel, Bukit Bintang.


Melangkah masuk je ke Museum Illusion ni, mata fiza terus melilau ke setiap benda yang terdapat disini, dengan lighting yang terang benderang memang buat fiza makin tak sabar nak mencuba setiap trick yang ada. Noah pun sama naik excited dia berlari ke sana sini, last-last duduk atas kerusi giant ni

Saturday, March 9, 2019

Percutian Menjimatkan Dengan Traveloka Saleabration 2019

March 09, 2019 3
Assalamualaikum.

Hello =)

Mood nak bercuti datang balik ni. Sekarang dah masuk bulan Mac, bulan cuti sekolah! haha, walaupun fiza takde anak yang dah bersekolah tapi setiap kali cuti sekolah biasanya fiza pun akan join sekali cuti. Noah pun dah makin faham dengan keadaan sekeliling, bila kita bawa pergi tempat-tempat dia tak biasa pergi mesti dia pun teruja. Tambah-tambah kalau tempat ada air macam tasik ke, pantai ke..lagii teruja budak kecik ni. Bila anak teruja, papa mama pun bertambah teruja la.

Ok berbalik pada cerita mood nak berjalan, nak bercuti ni. Fiza dan husband kalau bab nak pilih tempat kami sepakat biasanya atau bergilir tempat yang kami suka. Contohnya macam husband dia suka tempat-tempat sejuk macam genting ke, cameron ke. Fiza pulak suka tempat-tempat yang ada pantai, nak tengok sunset.hihi. So kami akan bergilir la, kalau dah pergi tempat sejuk, next akan ke tempat ada pantai pulak.haa gitu. Dan tempat biasanya fiza yang akan tentukan.

Nak bercuti ni kadang-kadang tempat tu kita tak kisah pun kat mana kan, janji dengan family dan kita boleh enjoy - happy together! Dan yang paling penting, mengikut bajet yang kita dah plan =) 


Bagi mereka yang suka bercuti, Matta Fair promo memang tak asing dah bagi korang kan. Tak lama lagi Matta Fair 2019 akan kembali, biasanya Matta Fair memang di tunggu-tunggu oleh kaki travel sebab time ni la nak boleh pilih macam-macam tawaran pakej percutian yang menarik menjimatkan. Fiza pun sama dengan yang lain, kalau nak bercuti tu nak pakej murah tapi selesa.

Traveloka Saleabration 2019


Selain Matta Fair promo, hari tu fiza ada terbaca yang Traveloka pun ada nak buat kempen Traveloka Saleabration yang menawarkan diskaun besar-besaran nanti. Kempen ni termasuk diskaun hebat untuk tiket penerbangan ke destinasi pilihan, penginapan di hotel dan pelancongan tak kira di dalam atau luar negara. wahh yang ni lagi hebat! Buat masa sekarang pilihan fiza lebih kepada yang menyenangkan diri sendiri tambahan pulak sejak ada anak ni, semuanya nak yang mudah dan di hujung jari je. Matta Fair memang best cuma fiza dah tak sanggup nak bersesak dengan orang ramai nanti.

Kempen Traveloka Saleabration ni sama seperti Matta fair yang akan menawarkan pakej percutian hebat dengan harga yang jauh lebih murah berbanding hari biasa. Cuma apa yang lebih menariknya ialah dengan Traveloka fiza boleh buat pilihan secara atas talian sahaja. Jimat masa, tenaga dan yang penting duit pun jimat! Nak tempah hotel, penerbangan dan untuk aktiviti semua boleh. All in one. Tak sabar tau nak tunggu kempen ni, promotion apa la yang menarik nanti.


Untuk percutian kali ni, fiza dalam perancangan nak ke Cameron Highland. Dah lama sebenarnya plan nak ke Cameron Highland ni tapi asyik tak jadi je. InsyaAllah takde aral, nak jugak ke sana bercuti bawak Noah. Noah pun selalu bercuti belah Pantai Timur je, so kali ni nak bawa dia ke tempat sejuk pulak. Dulu masa dia kecik tak berani lagi sebab risau kan kesihatan dia yang asyik batuk, selesema je. Now dah makin besar, antibodi pun dah makin kuat so boleh la pergi.

Nak ke Cameron Highland tak perlu tiket flight, tapi untuk tempahan hotel fiza memang akan pilih di Traveloka. Fiza saja-saja semak harga hotel tadi pun harga dia berbeza la dengan walk-in (Biasanya bila dah pilih hotel, fiza akan call direct hotel untuk semak harga dengan hotel pulak).


Apa yang bestnya Cameron ni yang fiza suka sangat pergi walaupun dah banyak kali pergi ialah suasana tempatnya yang tak puas kalau setakat sekali pergi. Cameron juga bagi fiza satu-satunya tempat sejuk di Malaysia ni yang mempunyai banyak lokasi menarik yang boleh kita lawati. Kalau setakat spend time kat sana 2 hari bagi fiza tak cukup untuk melawat semua tempat. Sebab tu kena pergi banyak kali. haha. Paling best kalau ke Cameron ialah boleh lepak minum teh sambil nikmati permandangan indah di Boh Tea Plantation ni,




Gambar kenangan tahun 2016 . Asyik tengok gambar kenangan je, kali ni betul-betul kena pergi ni. Start je kempen Traveloka ni, fiza nak tunjuk kat husband senarai promosi hotel yang ada nanti.

Dengan Traveloka korang tak perlu rasa was-was atau risau takut ada charge tersembunyi ke apa ya, dijamin harga yang dipaparkan tu, itu sahaja harga yang perlu korang bayar. Traveloka selalu ada buat promosi selain promosi besar-besaran macam kempen Saleabration ni so nak senang korang install je aplikasi dia untuk lebih cepat nak semak promosi atau nak plan percutian :)




Info lanjut boleh terus ke laman web Traveloka di www.traveloka.com

Selamat bercuti!



Tuesday, March 5, 2019

Usaha Untuk Cukupkan Stok Susu Anak

March 05, 2019 16
Assalamualaikum .

Hello =)


Masuk bulan ni, usia Noah dah 1 tahun 3 bulan. Alhamdulillah, Noah masih fully breast feeding. Susu badan fiza memang takde stok dah dalam peti ais, biasa kalau pam untuk sekali bekal terus. Means, pam hari ni untuk bekal taska esok. Makin Noah membesar, makin susu merudum =( Macam ni lah strugglenya mama ni.hihi. But no worries sayang, mama happy dah asalkan niat untuk Noah fully BF sampai cecah usia 2 tahun termakbul. AMIN..

Bila bekerja ni, salah satu benda yang perlu nursing mother macam fiza ni elakkan ialah STRESS. Tapi tulah, susah nak elak sepenuhnya. Kerja kan, kadang macam-macam hal keje hadap. Fiza memang kalau otak tengah serabut pam susu nak capai 1oz pun susah. Nak tak nak kena cari altenatif lain untuk membantu kurangkan stress bila dia datang dan dalam masa yang sama, boleh produce susu sebaiknya.
Bukan mudah nak beli produk seperti yang fiza nak tu memandangkan sekarang ni kemain banyak lambakan produk milkbooster kat pasaran, entah serasi ke, betul menjadi ke tak dengan kita atau paling risau takut tipu je=(

Sebelum memilih untuk beli atau terima apa-apa produk, biasanya fiza akan try google dulu untuk cari maklumat pasal sesuatu produk tu dan hasilnya fiza dikenalkan dengan produk yang bagus sebagai milkbooster iaitu Pump It .Korang pernah guna atau familiar dengan produk ni? Fiza first time nak try. Apa yang paling menarik perhatian fiza tentang Pump It ni ialah ianya bukan produk minuman tetapi Milkbooster yang jenis sapu. Nak sapu macam mana? ada cara dia nanti fiza cerita. Paling penting Pump It ni tiada kandungan chemicals dan ada kelulusan daripada KKM.




Relax Mama (Milk Releaser)


Milk Releaser ni yang bagi fiza sangat membantu buat ibu-ibu menyusu rasa tenang dan relaks ketika menyusukan anak atau nak pam susu. Aroma bau dia sangat la membantu hilangkan stress tau!

Cara guna dia senang je, sapukan 1-2 titis Relax Mama di bahagian belakang leher dan belakang telinga sebelum menyusu atau pam. Boleh juga titiskan pada tapak tangan dan sedut baunya. Bau dia wangii

Sapukan Relax Mama ni sebelum menyusu atau pam ya :)


Milk Full (Milk Booster)


Milk Full ni pula tujuanya untuk menambah pengeluaran susu badan (milk booster). Bila Milk Full ni di sapu pada kulit (sekitar breast), kandungan herba dan tumbuhan yang terdapat didalamnya akan diserap ke dalam aliran darah melalui liang roma untuk merangsang hormon yang mengeluarkan susu. 

Cara penggunaanya untuk permulaan sapu 1-2 titis Milk Full di sekeliling breast 2 kali sehari waktu pagi dan malam. Kalau tiada apa-apa perubahan, sapukan setiap kali selepas menyusu atau pam. Elakkan daripada terkena kawasan nipple atau kawasan gelap. Paling penting, supply and demand tetap kena jaga tau .


Stok Susu Makin Meningkat ! 


Fiza gunakan Relax Mama dan Milk Full ni dah hampir dua minggu. Kalau diikutkan kesan selepas penggunaannya seawal 24 jam tetapi fiza lambat sikit dapat rasa kesan dia tu. Sebab apa? sebab fiza SILAP PAKAI , boleh pulak laa tertukar cara guna untuk dua produk tu, Relax Mama fiza guna cara Milk Full, dan sebaliknya jugak.huhuhu. Seminggu lebih jugak la fiza tersilap tu, pastu pelik kenapa laa tak de kesan lagi.HAHA. Lepas dah perasan tu tepuk dahi sendiri.Haishh. Ok, bila dah sedar kesilapan tu, fiza kembali ke jalan yang benar mengikut cara penggunaanya dan alhamdulillah rezeki Noah, masa pam kat office dapat la menghampiri ke 5oz. Setelah lama tak tengok botol ni penuh untuk 1 sesi je, hari tu dapat la tengok balik. HAPPY sangat! Terima Kasih Allah, terima kasih Pump It!


Botol Pump It ni kecil comel je, so senang nak bawa ke mana-mana. Fiza memang bawa ke office untuk guna setiap kali nak pam.


Jadi kepada mommies di luar sana yang turut alami masalah makin kurang susu badan dan nak tambah susu , fiza rekomen sangat-sangat untuk cuba Pump It ni. InsyaAllah boleh tambahkan balik susu badan dan mommies pun boleh happy balik bila tengok result dia nanti =)

Nak beli kat mana? Korang boleh jer tgk kat www.pumpit.com.my